hamburger-icon

Kliker.info

Bono Vox počasni građanin KS-a: Povelju preuzima na Sarajevo Film Festivalu

Bono Vox počasni građanin KS-a: Povelju preuzima na Sarajevo Film Festivalu

09 Maja
04:38 2017

Frontmen grupe U2 Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, proglašen je počasnim građaninom Kantona Sarajevo na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Povelja koju će, kako je obećao, preuzeti tokom Sarajevo Film Festivala, dodijeljena mu je za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva kao i za doprinos u borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti i demokratičnosti među ljudima različite vjere, nacije i kulture.

U obrazloženju Skupštine KS-a je istaknuto da je on za razliku od brojnih rok zvijezda, svoje vrijeme, novac i slavu odlučio trošiti u humanitarne svrhe i s humanitarnim ciljem. Tokom opsade Sarajeva Bill Carter je snimao dokumentarni film Miss Sarajevo  koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Vox, navedeno je u obrazloženju koje je pročitano tokom svečane sjednice Skupštine KS-a, nije želio da šuti i gleda stradanja građana BiH i na sebi najbliskiji način, upozorio je na dešavanja u BiH, jezikom umjetnosti.

Tokom nastupa u Bologni 17. jula 1993. godine, putem satelitskog linka povezao slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana tokom agresije.

Također, u obrazloženju je navedeno da je Vox svoju humanost i saosjećanje s dešavanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao i gestom kada je u klubu Obala sa Sarajlijama dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad. Sarajevo je uvrstio i u grandioznu POPMart turneju benda U2 1997. godine, kada se 23. septembra dogodio najveći muzički spektakl u historiji BiH. U godinama koje su slijedile Vox je održao kontaktsa Sarajevom, bio je gost Sarajevo Film Festivala, te je na kraju, postao Bosanac i Hercegovac dobivši počasni bh. pasoš.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao da je Vox čovjek koji je zaslužio da dobije Povelju jer je govorio o istini koja se dešavala u Sarajevu.

Plaketa KS-a večeras je uručena Specijalnoj olimpijadi BiH za postignute uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima, vlasniku grupacije Europa d.d. Rasimu Bajroviću za doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja koji su doprinijeli vraćanju KS-a i BiH na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija.

Bajrović je kazao da je ova nagrada motivacija da njegova grupacija stvara nove vrijednosti i otvara nova radna mjesta.

Plaketa je uručena i Bogiću Bogićeviću za hrabrosti i odlučnosti u historijskim trenucima države BiH na putu ka njenoj nezavisnosti i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti.

Bogićević je istakao da je priznanje prije svega priznanje sugrađana s kojima dijeli život i sve što je dobro, radost i tugu.

Posthumno, Plaketa KS-a dodijeljena je maestru Esadu Arnautaliću za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnoj afirmaciji kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države BiH.

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić je kazala da je manifestacija Dani Kantona Sarajevo, u kojem povodu je i održana ova svečana sjednica, jedan od načina da se oda počast onima koji su početkom devedesetih godina vođeni ljubavlju i patriotizmom dali svoje živote da bi BiH danas bila u miru i slobodi.

Svečanoj sjednici u Narodnom pozorištu u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici političkog i kulturnog života te građani.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku