hamburger-icon

Kliker.info

Bogić i to je Amerika : Kako je republikanski guverner Georgije zapečatio Trumpovu sudbinu ?

Bogić i to je Amerika : Kako je republikanski guverner Georgije zapečatio Trumpovu sudbinu ?

09 Decembra
04:35 2020

Punih mjesec dana nakon istorijskih  izbora aktuelni američki  predsjednik na odlasku još uvijek ne priznaje poraz  istrajavajući konstantno na navodnim prevarama, zavjerama i uroti duboke države protiv njega.

Sudeći prema  medijima koji analiziraju  njegov subotnji   zahtjev guverneru Georgije Brianu Kempu da  da sazove specijalnu sjednicu državne skupštine na kojoj bi se poništili  izborni rezultati i imenovali  elektori koji bi podržali njega, umjesto  Joa  Bidena, postizborno srozavanje Amerije  u režiji Trumpa još nije završeno.

Washington Piost javlja da je Kemp   odbio  Trumpov ultimativni zahtjev  uz obrazloženje da  guverner   nema ovlaštenje da se miješa u izborni proces.

Trump je da podsjetimo, još početkom protekle sedmice  oštro  kritikovao Kempa što nije reagovao  i  “poništio ” potvrdu Bidenove  pobjede od strane državnog sekretara Brada  Raffenspergera , a tom prilikom je na Twitteru  ustvrdio   da je republikanski guverner dozvolio Georgiji  da bude “prevarena.”

Trumpova  kampanja je  inače , u  više država koje su odlučivale o pobjedniku  podnijela preko 30 tužbi i sve su listom odbijene , dok su u isto vrijeme, gradski, okružni i državni službenici u Michiganu, Wisconsinu, Pennsylvaniji , Georgiji , Arizoni i Nevadi  i pored ogromnog pritiska ostali dosljedni i nisu se podijelili po stranačkoj pripadnosti. 

Prema mnogima, to je i  najveća potvrda da je američka demokratija ipak   preživjela do sada najveće iskušenje , a Trumpovo četverogodišnje stolovanje U Bijeloj kući je i više od toga, što na kraju potvrđuju  i činjenice da  su na kraju balade i mandata i  najcrnji scenariji,   poput raspada Amerike,  počeli  poprimati  realne konture.

Čak šta više  mnogi su tokom njegove vladavine registrovali  već viđene  pojave i to tokom raspada Jugoslavije , pa su očevici krvave drame na Balkanu  pobjedu Bidena doživjeli kao posljednju šansu da Amerika dobije vizu za budućnost. 

Hoće li je i dobiti znat ćemo po svemu sudeći  14-og  ovog mjeseca za kada je zakazana sjednice Elektorskog kolegija. Trump  je u jedinoj dosadašnjoj izjavi koja djelimično miriše na priznanje poraza,  prije desetak dana rekao da će napustiti Bijelu kuću ako pomenuto tijelo potvrdi pobjedu Joe Bidena. 

A do ključne sjednice će očito sve uraditi da  do toga ne  dođe. 

Cjelokupna situacija i razvoj događaja na terenu ipak sugerišu da su vrlo male šanse da će Trumpov agresivni pristup na samoj granici državnog udara  donijeti bilo kakvu promjenu vezanu za Bidenovu pobjedu  i njegov nesmetani dolazak u Bijelu kuću. 

Za guvernere i njihove kolege državne službenike, potvrđivanje integriteta izbora, prema nekim američkim komentatorima je  pitanje  očuvanja reda i mira, ali i njihovog dugoročnog političkog legitimiteta, dok nas iz BiH podsjeća na poznati prijeratni slučaj vezan  za  nekadašnjeg člana Predsjedništva   SFR Jugoslavije iz BiH Bogića Bogićevića.

Bogićević je danas kandidat za gradonačelnika Sarajeva, a tada je kao član vrhovne komande bivše države, 12. marta 1991. godine  odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ.  Formalno, vojni vrh je  predlagao  podizanje borbene spremnosti, ali je stvarni cilj bio državnim udarom  uvesti vojnu upravu u Slovceniji i Hrvatskoj  te vojno-političkim mjerama srušiti političko vodstvo u  BiH  i “probugarsko” vođstvo  Makedonije.

Bogićević je glasao  protiv što je pro-miloševićevskim  članovima  Predsjedništva SFRJ pokvarilo planove jer  računali su na njegov glas pošto je po nacionalnosti  Srbin. Njegov glas je presudio  čime je spriječena vojna intervencija JNA. Iz tog razdoblja datira njegova izjava: „Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji…”

H. Šetka (Kliker.info)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 11 Decembra, 00:02

    BAŠ VAM JE POMOGAO,DOBILI STE FRTALJ BOSNE ,BEZ HERCEGOVINE,GLUPI SINJI KUKAVCI

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku