hamburger-icon

Kliker.info

Boeing s 335 putnika prisilno sletio na otočić: ‘U kokpitu se počelo dimiti, pao je radarski sustav…’

Boeing s 335 putnika prisilno sletio na otočić: ‘U kokpitu se počelo dimiti, pao je radarski sustav…’

14 Jula
07:00 2014

boing777Boeing 777 američke kompanije United Airlines s 335 putnika i 12 članova posade, koji je letio na liniji Honolulu-Guam, u petak je u prilično misterioznim okolnostima bio prisiljen sletjeti na jedan od najzabačenijih otočića na svijetu.Letjelica je usred noći prizemljila na pistu na koraljnom otoku Midway, koji se gotovo doslovno nalazi na pola puta od Sjeverne Amerike do Azije. Ima površinu od jedva šest četvornih kilometara, na njemu živi manje od sto ljudi, a poznat je kao poprište jedne od velikih američko-japanskih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Srećom po putnike i posadu Boeinga, ima i aerodrom koji je svojedobno bio vojna baza tijekom Hladnog rata, a danas primarno služi za izvanredna slijetanja.Službeni razlog ovog neplaniranog slijetanja je ‘mehanički kvar’, no putnici svjedoče da su se čudne stvari s avionom počele događati još dok su čekali polijetanje s Havaja, u četvrtak kasno navečer. Dapače, to polijetanje je debelo kasnilo zbog misterioznog kvara koji su mehaničari pokušavali otkloniti dok su putnici već bili u avionu.

Preko razglasa im je rečeno tek da se u kokpitu pojavio čudan miris, a koliko je dugo sve trajalo govori i činjenica da se nekoliko putnika jednostavno pokupilo i iskrcalo iz aviona. S obzirom na ono što je uslijedilo, mnogi drugi su poželjeli da su se i oni iskrcali.Letjelica se nakon nekog vremena napokon vinula u nebo, ali tri sata kasnije putnicima se preko razglasa javio pilot i, kako govore svjedoci, rekao da se u kokpitu počelo dimiti, da je pao radarski sustav, a da su i još neke komponente aviona počele otkazivati.

Prema riječima putnice Karen Von-Merveldt Guevare, letjelica je u jednom trenutku naglo počela gubiti na visini te je u samo jednoj sekundi potonula za više od deset metara.'Nakon te turbulencije, nastao je tajac. Imala sam osjećaj da se svi mole, da se svi oslanjaju samo na svoju vjeru. Svi smo se molili’, ispričala je Von-Merveldt Guevara.Dodala je da je, kao i većina ostalih, prije drame u kokpitu spavala, a probudila ju je glasna i prilično nervozna rasprava jednog putnika sa stjuardesom. Tada su se i drugi počeli buditi, a tek onda se oglasio i pilot putem razglasa.

Putnica Teresita Smith kaže da je osjetila snažan miris gareži te da su svi bili prestravljeni. ‘Uopće nije bilo sumnje, svi su bili uvjereni da ćemo se srušiti’, izjavila je.Iako su sletjeli usred noći, malobrojni stanovnici Midwayja, uglavnom zaposlenici državne uprave koji brinu o aerodromu i velikim staništima ptica i morskih kornjača, putnike su dočekali kao da su im došli dugoočekivani gosti.Otvorili su im sportsku dvoranu, koja već odavno nije u uporabi, kako bi imali gdje prenoćiti, a ubrzo su im donijeli i nešto hrane.

Nekoliko sati poslije, na zabačeni je otok stigao novi avion, koji je putnike prebacio na Guam. Što se točno pokvarilo na letjelici koja je ondje prisilno sletjela, u United Airlinesu zasad javno ne govore.Inače, Boeing 777 smatra se jednim od najsigurnijih aviona i dosad je imao relativno mali broj nesreća. Zabilježena su dva pada ovog tipa letjelice – pred samom pistom na londonskom Heathrowu 2008. godine nije poginuo nitko, a u teškom padu Asiana Airlinesa na aerodromu u San Franciscu 2013. godine poginule su tri osobe.Najpoznatiji incident ovog tipa aviona je misteriozni nestanak Boeinga Malaysia Airlinesa koji je s radarskih zaslona iščeznuo 8. ožujka, a u čitavom nizu teorija o tome gdje je u konačnici završio ima i nekoliko koji spominju mogućnost da je sletio na neki od zabačenih otočića u Indijskom oceanu. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku