hamburger-icon

Kliker.info

Bob Dole : Američki i evropski plan za BiH će ohrabriti srpske separatiste

Bob Dole : Američki i evropski plan za BiH će ohrabriti srpske separatiste

23 Oktobra
15:47 2009

  Obamina administracija se pridružila planu Evropske unije koji u suštini jača srpski entitet u Bosni umjesto da joj pomogne u konsolidaciji na putu ka evropskim integracijama, piše u Wall Street Journalu  bivši kandidat republikanaca za predsjednika SAD Bob Dole.Kada je saopšteno da je Barak Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, Nobelov komitet je pohvalio njegov doprinos u sprečavanju klimatskih promjena, takođe da otkako je preuzeo dužnost “multilateralna diplomatija ponvo dobija centralno mjesto” i “dijalog i pregovori” postaju najpoželjniji instrumenti za riješavanje koflikata.Takvi stavovi izazivaju zabrinutost kod mnogih posmatrača, uključujući i Boba Dola, koji vjeruju u američku posebnost i koji se slažu sa stavom bivše državne sekretarke Madeline Albright da su SAD “nezamenljiva nacija”. Očuvanje i odbrana naših vrednosti kod kuće i njihova promocija u inostranstvu je ključna za zaštitu američkih nacionalnih interesa. Drugi, pre svega protivnici amerčke intervencije u Iraku – protive se ovom stavu i pozdravljaju promjenu politike u odnosu na Bushovu za koju su smatrali da unosi previše žestine I pretjerivanja”, piše Bob Dole.Međutim, očigledno je da multilateralizam nije uvjek najbolji pristup i stav da su SAD samo jedna među mnogim drugim jednakim državama ne uzima u obzir posebnu ulogu koju Washingtonn može da igra na svetskoj pozornici.

Bosna je ponovo izložena prijetnji

To nigde nije tako očigledno kao u slučaju Bosne, koja je početkom 1990-ih bila napadnuta i na ivici uništenja. Kako se situacija pogoršavala, SAD su sve više ostajale po strani, a Evropa je preuzela glavni teret suočavanja sa krizom. Govoreći pred Evropskom komisijom, luksemburški ministar inostranih poslova  je izrekao “Svanulo je dan Evrope”. Nažalost, to je bilo vrijeme pasivnosti i izostanka akcije i pretvorio se u godine pokolja i najvećeg genocida u Evropi od Drugog svijetskog rata. To je zaustavljeno tek intervencijom NATO koju su predvodile SAD, podseća Dole.Bosna je i sada izložena prijetnji. Ovoga puta nije riječ o brutalnosti ili genocidu, već suprilnijoj opasnosti – mogućnosti slabljenja države do nivoa njenog raspada, prepuštanju njenih naroda da žive u separatnim, etničkim enklavama, gubljenju nade u demokratski razvoj i legalizovanju ultranacionalizma. To se ne dešava na bojlnom polju, već za pregovaračkim stolom zato što umesto jašanja moći države i uključivanja jogunastih bosanskih Srba u Bosnu – predstavnici Evropske unije koje predvodi bivši visoki međunarodni posrednik u ovoj zemlji Carl Bidlt i dalje se oslanjaju na Dejtonski sporazum.Prijedlog SAD i Evropske unije koji je nedavno predočen političarima u BiH neodrživ je iz dva razloga. Prvo, predviđa da skoro sva državna imovina pripadne  entitetima u BiH. To će oslabiti centralnu državu i ojačati entittete. Slobodan Milošević, arhitekta genocida u Bosni, nastojao je da ugradi tu odredbu i u Dejtonski sporazum, ali je bio osujećen.

Evropljani mogu dovesti do kraja države BiH

Pravo srpske parlamentarne manjine da sa 22 odsto glasova stavi veto na svaku odluku za koju smatra da je u suprotnosti sa “nacionalim interesom”, koje je dosada upotrebljeno nebrojeno puta – onemogućilo je državu Bosnu da usvoji ključne zakone. Evropska komisija je 14 oktobra u svojm izvještaju zaključila da je entitetsko glasanje ključna prepreka za razvoj Bosne, ali ništa ne čini da  promjeni to stanje, ocjenjuje Bob Dole.Na zaprepašćenje mnogih u Bosni, SAD podržavaju plan EU. Kao i mnogi drugi u svijetu, i građani BiH gledaju na Obamu sa nadom. Na kraju krajeva, njegov potpredsjednik Biden je bio među najaktivnijim u rušenju Miloševića. Suprug državne sekretarke Hillary  Clinton, je kao američki predsjednik intervenisao kako bi spriječio pokolj u Bosni. Građani ove zemlje se nadaju da nakon godina izostanka reformi, Obamina administracija preduzeti odvažne mjere u cilju stabilizacije Bosne i regiona u cjelini.

Umjesto toga, Obamina administracija se pridružila planu Evropljana koji će imati suprotan efekat. Stiče se utisak da Bijela kuća smatra da će jačanje srpskog entiteta u Bosni umanjiti mogućnost da se on odvoji i postane dio Velike Srbije. Međutim, to će samo ohrabriti srpske separatiste. Predloženi paket samo će biti opravdanje za višegodišnju nacionalističku kampanju Milorada Dodika u cilju slabljenja i podrivanja Bosne a što će samo podstaći dalju  nestabilnost. Kao što je jedanput bila spašena, Bosni je i sada prijeko potrebna pomoć kako bi opstala kao prosperitetna i demokratska zemlja. Dol zato traži od Obamine administracije da je ne žrtvuje zarad multilateralizma, dijaloga ili nekog drugog principa. On upozorava da bez preiuzimanja američkog liderstva, Evropljani mogu dovesti do kraja države Bosne I Hercegovine. (Kliker.info- RSE)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku