hamburger-icon

Kliker.info

Boasanac s diplomom Stanforda : Nagradio ga Obama, mašta da radi u NASA-i

Boasanac s diplomom Stanforda : Nagradio ga Obama, mašta da radi u NASA-i

27 Jula
04:51 2013
Koliko god Bosna i Hercegovina imala problema, još čujem dosta lijepih priča o ljudima koji su uspjeli, a prošli su kroz velike izazove. Kako su u Americi pisali o meni i mojim uspjesima, mislim da svako u BiH zaslužuje takvo nešto.

Puna stipendija

To kaže rođeni Dobojlija Feđa Kadribašić (21), astrofizičar s diplomom američkog Stanforda, koji je prije četiri godine osvajanjem nagrade "Presidental Scholar 2009" izabran među 141 najboljeg maturanta u Sjedinjenim Američkim Državama između tri miliona kandidata, koju mu je dodijelio predsjednik Barak Obama (Barack).  Kadribašić je u maju 1992., kao osmomjesečna beba, s porodicom napustio rodni Doboj. Do 1998. porodica je živjela u Njemačkoj, a onda su životni put nastavili u Boca Ratonu na Floridi.Zahvaljujući svojim uspjesima u SAD-u, dobio je punu stipendiju za Univerzitet Stanford, gdje je nedavno, naravno uspješno, završio školovanje iz oblasti fizike. Ono što ga posebno interesira jesu astronomija i astrofizika.
– Oduvijek su me interesirali svemir i nebeska tijela. Mislim da u svemiru nismo sami. Naš univerzum toliko je veliki, da nije pitanje ima li života, nego samo koja nam je planeta najbliža, a da njoj ima nekog života – kaže Kadribašić.Ovih dana, zajedno s djevojkom, Sarajkom Lejlom, obilazi BiH. Posjetio je i Maglaj, gdje su mu nekada živjeli majka i djed.

Velike ambicije

– U BiH mi se posebno sviđaju dvije stvari – geologija, s aspekta istraživanja, i nada koju primijetim među mnogim ljudima – rekao nam je Kadribašić, kojeg očekuje doktorski program studija na Texas A&M univerzitetu nedaleko od Hjustona.Kaže da ga u narednih pet do sedam godina očekuje mnogo usavršavanja i istraživanja.- Nakon toga volio bih raditi na nekom fakultetu, nacionalnom laboratoriju ili možda čak u NASA-i – riječi su Kadribašića. Na kraju ističe da se kroz školovanje mnogo bavi istraživačkim radom zajedno sa prof. Blasom Kabrerom (Cabrera).- Rezultati mojih naučnih istraživanja objavljeni su u nekoliko američkih časopisa – dodaje Feđa. (Kliker.info-Avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku