hamburger-icon

Kliker.info

Bloombergov prijedlog za razmišljanje : A da Apple, Microsoft, Cisco i Google kupe Grčku?

Bloombergov prijedlog za razmišljanje : A da Apple, Microsoft, Cisco i Google kupe Grčku?

14 Maja
06:01 2015

flaggreek12Sve je počelo kao šala na skupštini dioničara Applea prije nekoliko godina.Jedan od sudionika konferencije je predložio da bi Apple trebao iskoristiti svoj novac u gotovini, koji sada iznosi 194 milijarde dolara i da kupi Grčku.Tim Cook, izvršni direktor Applea, nije bio uvjeren. Rekao je da Apple razmatra mnoge stvari za investiranje, ali da kupovina zemlje nije jedna od njih.

Međutim, Leonid Bershidsky iz Bloomberga smatra da je možda Cook propustio šansu. Oe sedmice  Grčka je pribjegla očajničkim mjerama da skupi 750 milijuna evua kako bi platila dug MMF-u. Gradonačelnik Soluna je tražio da se predaju rezerve, nekima su kasnile plaće. Iz vlade su upozoravali da će zemlja ostati bez novca za samo nekoliko sedmica.

U međuvremenu, Apple je skupio 194 milijarde dolara gotovine i gomila je i dalje. Kompanija se odrekla nekih skupih projekata kao što je misija u svemir ili nova vrsta automobila, ali je sa s druge strane uložila u poboljšanje malih proizvoda koje već imaju, kao to je, na primjer, Apple Watch.Bershidsky je izračunao da Apple, Microsoft, Google, Pfizer i Cisco imaju oko 429 milijardi dolara zaliha. Većina vodi poslove van SAD-a zbog poreznih olakšica koje dobijaju u drugim zemljama.

Ako bi se polovina tog novca iskoristila kao zalog za Grčku, to bi smanjilo dug zemlje na 70% BDP-a koji bi se tada mogao kontrolirati.Zauzvrat, Grčka bi mogla ponuditi ovim tehnološkim divovima neki porezni dogovor. To je nešto što Apple već ima u Irskoj gdje plaća porez na dobit samo dva posto, iako je korporativni porez u Irskoj 12,5 posto.

Bershidsky kaže da postoji mogućnost i da EU prihvati ovakvu vrstu dogovora, i pored istrage koja se vodi protiv Applea u Irskoj, jer ne želi da Grčka bankrotira.
Grčka bi mogla da postane novo sjedište za Apple, Microsoft, Google i Cisco, a to bi moglo povećati i broj radnih mjesta i dodatno razvije tehnologiju u zemlji.j

“Uvjeren sam da bi ovakva vrsta spašavanja naišla i na odobaravanje kod grčkog naroda kada bi se raspisao referendum”, rekao je Bershidsky.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 14 Maja, 11:56

  U Grčkoj su stvari jednostavne jer nemaju resursa.Mediteranska genetska modulacija pomiješana sa svim tipovima inflacija zbog qvazi građanskog snobizma potrošačkog društva. Od radne etike i nedostatka sirovina.E moji ekonomisti zaboravili ste osnove formule sticanja profita . čovjek kao osnova inteligentnog stvaranja slomio se u svojoj biti da smo nastali od majmuna i od tada je sve copy paste sa modulacijama.Formule su jednostavne ali se one narodu prikazuju kao božanstvo da bi se prikazala tobožnja pamet.
  Jedan sladoled plus drugi sladoled-ajde mali reci koliko ćeš ih pojesti.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku