hamburger-icon

Kliker.info

Blizanke iz Sarajeva u Oružanim snagama BiH: Nositi uniformu je najveća čast (VIDEO)

Blizanke iz Sarajeva u Oružanim snagama BiH: Nositi uniformu je najveća čast (VIDEO)

08 Marta
16:17 2022

Žene svakodnevno dokazuju da mogu sve što požele, a dokaz za to su sestre Zukić, Amina i Edina, pripadnice Oružanih snaga BiH, tačnije poručnici Brigade taktičke podrške.

Upravo sestre Zukić bile su gošće današnjeg izdanja Sunčanog jutra.

– Bila je to jedinstvena odluka da krenemo u vojsku na koju smo se zajedničkim snagama odlučile. Presudno da se prijavimo na konkurs OS BiH bila je sama spoznaja da je privilegija i čast nositi uniformu i obilježja naše države i svako jutro stajati na smotri ispred zastave Bosne i Hercegovine dok intonira himna. Za nas je to predstavljalo veliku čast. Također, biti pripadnik Oružanih snaga BiH nas je izgradilo kao ličnosti i kao žene. Izašle smo iz tih društvenih okvira i stereotipa o statusu žena u BiH, kazala je Edina.

– Prvobitno smo bile u službi kao vojnici. Tokom službe smo završile fakultet i samim time stekle uslove da apliciramo za oficire u OS BiH. 2017. godine smo završile osnovnu oficirsku obuku i postali oficiri. Sada imamo 11 godina vojnog iskustva i staža u Oružanim snagama BiH. Što se tiče tog prvog iskustva na terenu, to je bilo 2011. godine, kada smo pristupile OS BiH gdje smo imale obuku deklarisane jedinice na poligonu Manjača koji je za nas bio jedan veliki izazov, odnosno, mi smo to uspješno zadovoljile. Savladale smo te terenske uslove i samim tim poboljšale svoje vojničke vještine, dodaje Amina.

Pogledajte cijeli razgovor sa sestrama Zukić.

(Kliker.info-O Kanal)
 
 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku