hamburger-icon

Kliker.info

Blažević: Da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, RS bi nestala

Blažević: Da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, RS bi nestala

21 Januara
21:27 2010

Miroslav Blažević je u utorak u "Avaz Twist Toweru" primio tradicionalno priznanje "Ličnost godine" za BiH u 2009. godini koje je bivšem selektoru nogometne reprezentacije dodijelio redakcijski kolegij "Dnevnog avaza".- Ovakvu nagradu još nisam primio. Počastvovan sam što se nalazim u tako odabranom društvu dobitnika. Ova nagrada me je veoma obradovala, bio sam radostan zbog ponovnog dolaska u Sarajevo. Međutim, kada sam došao osjetio sam veliku tugu. Tužan sam, jer nisam više ovdje. Nisam prebolio rastanak sa reprezentacijom BiH – priznao je Blažević.Nastavio je u istom tonu. – Imao sam jedan plan i program, čija je dimenzija bila mnogo veća od ove sportske. Nažalost, to je prepoznao samo jedan čovjek, Valentin Incko (Inzko). Jedini je shvatio šta smo sve propustili plasmanom na Svjetsko prvenstvo – rekao je Ćiro.

Na pitanje šta je to, odmah je ispalio odgovor.- Da se BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo, Republika Srpska bi nestala kao rukom odnesena. To bi bio ogroman udarac za njih, od kojeg se nikada ne bi oporavili. Pozicija BiH bi se u svijetu toliko popravila, da to niko ne bi povjerovao – kazao je.Da li bi RS nestala, to ne znamo, ali dobro znamo da je BiH u baražu ispala od Portugala. Nedugo nakon toga, Blažević je podnio ostavku.- I sada bih bio na čelu reprezentacije, samo da Savez vode iskreni i čestiti ljudi. Ako me je predsjednik Sulejman Čolaković želio zadržati, o novom ugovoru bismo se dogovorili prije baraža. Meni je govorio da će uvijek dići ruku za mene, a ispalo je kako mi je podapinjao. Uradio je sve da odem iz BiH i to mu je uspjelo. Pogodilo me što je sve govorio o meni poslije rastanka. Ispalo je kako je Savez bankrotirao zbog mene, a to nije ni blizu istini – ustvrdio je.

Neprikosnoveni autoritet             laževića je naslijedio Safet Sušić. O Papetu je Ćiro uvijek govorio u superlativima. Mišljenje nije promijenio.- On je diskretan, zatvoren, i siguran sam neprikosnoveni autoritet. Nemam ni truna sumnje da će se taj autoritet znati nametnuti igračima na svoj specifičan način. Nadam se da će jednako brzo igračima pokazati kako ima znanje da ih predvodi. Vidim da je Sušić po svemu drugačiji od mene. Ide po Evropi, obilazi igrače. On će tako sigurno iskopati još neke mlade talente i obogatiti ovaj sastav – smatra Blažević.Na pitanje da li BiH može do Evropskog prvenstva, odgovorio je bez uvijanja.- Naravno da može. Uvjeren sam duboko u to. Imamo takav koncentrat talenta koji može nadvisiti svakoga. U prošlim kvalifikacijama su igrači postali toga svjesni. Predstojeće kvalifikacije bi mogle biti u našem znaku – rekao je Ćiro za "Dnevni avaz".

Daleko je Kina                                    lažević će u subotu na daleki put do Kine, gdje će narednu godinu provesti vodeći klub Šangaj Šenhua.- Daleko je to. Deset sati leta do tamo, 12 nazad. Dođeš i gledaš taj drugi svijet o kojem ništa ne znaš. Sve i da sam 30 godina mlađi, ne bi mi bilo lako tek tako otići u Kinu – govori Blažević.Naročito s obzirom da je gazda kluba, kažu, čudan tip, koji ima običaj u poluvremenu smijeniti trenera.- Mene neće sigurno. Očekivanja su velika, šampionska. Za to ćemo se morati pojačati dobro.

Traži angažman Sredojeviću            lažević po svaku cijenu želi nagraditi vjernog saradnika iz reprezentacije Borčeta Sredojevića.- Prvo sam ga želio za svog pomoćnika, ali mu sada tražim angažman da bude prvi trener neke ekipe. Moj predsjednik ima još jedan klub i već sam mu rekao da je Sredojević osoba koja mu treba – kaže Ćiro.

Stigao u "poršeu"                                  lažević je u Sarajevo stigao vozeći svoj novi "porše" sa švicarskim registarskim  tablicama.- Sin me odveo u salon i kada sam ga vidio, rekao sam mu kako nema šanse da svoj "mercedes" zamijenim tim malim autom. Onda mi je vlasnik salona ponudio test vožnju i nisam mogao vjerovati da takav auto postoji.Sa zimskim gumama sam na autoputu vozio 305 km na sat, a kada sam ga kupio gurao sam do maksimalnih 310 – priznaje Ćiro.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku