hamburger-icon

Kliker.info

Blagojevicheva sjena nad Obamom i u Washingtonu

Blagojevicheva sjena nad Obamom i u Washingtonu

04 Januara
21:57 2009

Izabrani američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer spremao se oprostiti od Chicaga i doputovati u Washington, gdje će se 20. januara i službeno, nakon polaganja zakletve pred zgradom američkoga Kongresa, useliti u Bijelu kuću. Pred Obamom je najburniji tjedan “predsjedničke tranzicije”, jer idućih će dana imati sastanke s predstavnicima obaju političkih tabora, demokrata i republikanaca, ali i članovima svoga budućeg kabineta.

Privremena adresa   Njegova supruga Michelle i dvije kćeri, Malia (10) i Sasha, (7), stigle su u Washington još u subotu, smjestivši se u povijesno zdanje Hay-Adams hotela. To će biti njihova privatna rezidencija sve do preseljenja u zgradu admiraliteta, dan uoči inauguracije, nakon čega će njihova adresa biti Pennsylvania Avenue 1600. Danas je Maliji i Sashi već trebalo početi drugo polugodište u novoj školi, ekskluzivnoj privatnoj ustanovi Sidwell Friends, u koju je nekada išla i Chelsea Clinton.
Američki su mediji posvetili dosta pozornosti Obaminoj obitelji, nagađajući hoće li predsjednik Obama odvesti svoje kćeri prvog dana u školu. Zna se već da će Malia i Sasha te buduća prva dama Amerike Michelle Obama uživati stalnu zaštitu američke tajne službe (Secret Service). Agenti te službe, koji se brinu za sigurnost predsjedničkih obitelji, odavno znaju raspored svih školskih prostorija, od doba dok su u spomenutoj privatnoj školi čuvali Chelsea Clinton, pa će oni na toj lokaciji biti “vidljivi i nevidljivi”.U srijedu će Obama imati i tradicionalni ručak u Bijeloj kući koji organizira aktualni predsjednik George W. Bush zbog “smjene garde”, a na kojem će biti i bivši predsjednici Jimmy Carter, George H. Bush i Bill Clinton.Osim vrlo teške ekonomske situacije, Obamu u Washingtonu dočekuju i političke kontroverze oko slučaja Blagojevich. Još se ne zna kako će završiti politički igrokaz u kojem je inkriminirani guverner Illinoisa Rode Blagojevich prošlog tjedna, samoinicijativno, suprotno savjetima demokratskoga političkog establišmenta, imenovao bivšega državnog tužioca Illinoisa Ronalda Burrisa za novog senatora iz te države.

Pod kontrolom    Cij
eli skandal oko Blagojevicha, smatraju analitičari, “ide na ruku republikancima”, koji će od prvog dana Obamu, kao nekad Clintona, zbog afere kupnje zemljišta u Arkanzasu (White Watter) “držati pod kontrolom”.  

Obitelj Obama u ‘ukletom hotelu’ sa pet zvjezdica       Obitelj Baracka Obame odsjest će u prestižnome Hay-Adams hotelu jer je službena vladina rezidencija za goste Blair House potpuno zauzeta do 15. siječnja, objavila je administracija predsjednika Georgea W. Busha. Hay-Adams jedan je od najluksuznijih hotela na svijetu. Hotel s pet zvjezdica ima oko 145 soba, a cijena noćenja u njima varira od 395 do 6 tisuća dolara po osobi. S većine njegovih prozora vidi se Bijela kuća jer je smješten točno preko puta nje. Luksuzni hotel u Washingtonu poznat je i po tome što neki tvrde da je “uklet” te da su u njemu zabilježena viđenja duhova.Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku