hamburger-icon

Kliker.info

OBJAVLJENI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Naša djeca su ispodprosječna!

OBJAVLJENI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Naša djeca su ispodprosječna!

08 Decembra
15:21 2020

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje objavila je danas izvještaj i preporuke međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu.

Kao i u istraživanju TIMSS 2015, najbolje postignuće iz matematike ostvarile su zemlje dalekog istoka – Singapur, Hong Kong, Južna Koreja. Slijede Japan, Ruska Federacija i Sjeverna Irska

Učenici četvrtog razreda u BiH su na testu iz matematike ostvarili postignuće od 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459 bodova. Postignuće ostvareno na oba testa pozicionira BiH ispod prosjeka TIMSS skale koji iznosi 500 bodova i razlika u odnosu na prosjek jeste statistički značajna.

Prema postignuću iz matematike, učenici iz BiH postižu sličan rezultat kao njihovi vršnjaci iz Crne Gora (453 boda), Sjeverne Makedonije (472 boda) ili Katara (449 bodova). Po postignuću iz prirodnih nauka, BiH je poprilično izjednačena sa postignućima učenika iz Crne Gore (454 boda) ili Armenije (466 bodova).

Učenici iz BiH značajno bolje prosječno postignuće iz matematike ostvaruju u odnosu na vršnjake iz Čilea, Irana, Omana, Saudijske Arabije, Maroka, Južne Afrike, Pakistana i Filipina. Statistički značajno bolje rezultate postižu vršnjaci u ostalim zemljama učesnicama TIMSS 2019 izuzev vršnjaka u Crnoj Gori, Kosovu i Kataru.

Postignuća u prirodnim naukama su slična. Statistički značajno bolja postignuća imaju učenici BiH od učenika iz Irana, Omana, Azerbejdžana, Sjeverne Makedonije, Kosova, Saudijske Arabije, Maroka, Kuvajta, Južne Afrike, Pakistana i Filipina. Ostale zemlje učesnice, izuzev Gruzije, Crne Gore i Armenije
ostvaruju statistički značajno bolje rezultate.

Od zemalja okruženja bolja postignuća iz matematike, a koja su iznad prosjeka TIMSS skale, ostvaruju učenici iz Srbije (508 bodova) i Hrvatske (509 bodova). Slično je i sa prosječnim postignućima iz prirodnih nauka gdje učenici iz Srbije postižu 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524 boda. Sljedeća tabela daje prikaz prosječnih rezultata zemalja učesnica TIMSS 2019 iz matematike za četvrti razred

 

 

Prirodne nauke

U oblasti prirodnih nauka, također, prednjače zemlje azijskog poručja, Singapur, Južna Koreja. Pored njih, izuzetno visoko postignuće bilježe Japan, Ruska Federacija, Kineski Tajpeh i Finska. Zapaža se značajna razlika između uspjeha ovih zemalja i zemalja koje zauzimaju mjesto na dnu TIMSS skale, gdje se grupišu većinom arapske zemlje. U oblasti prirodnih nauka BiH sa 459 bodova je ostvarila bolje postignuće nego u matamatici.

Unutar BiH prosječna postignuća učenika iz različitih dijelova (kantoni, Republika Srpska, Brčko distrikt) u matematici su na nivou niske referentne vrijednosti. 

Učenici iz tri kantona postižu prosječan rezultat koji je iznad prosjeka BiH, što je slučaj i sa učenicima iz RS, pri čemu učenici iz RS imaju statistički značajno bolji rezultat od državnog prosjeka. Kad govorimo o razlikama prosječnih postignuća između kantona, statistički značajne razlike nalazimo samo između Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo u korist učenika iz KS.

 

Drugo TIMSS istraživanje u BiH provedeno je u proljeće 2019. na uzorku od oko 6.000 učenika četvrtog razreda u 178 osnovnih škola širom zemlje.

TIMSS je, uz PISA i PIRLS, jedno od tri najveća međunarodna istraživanja u obrazovanju i u našoj zemlji ih provodi Agencija za  predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, u saradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja i međunarodnim partnerima. 

Rezultati istraživanja TIMSS 2019 biće nova prilika za nadležne obrazovne vlasti u BiH da preduzmu korake za neodgodivo unapređenje kvaliteta obrazovanja. 

(Buka)

 

 


 

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku