hamburger-icon

Kliker.info

Biznis magazin : Čović, Tihi i Bevanda moraju krivično odgovarati što su Federaciju finansijski uništili

Biznis magazin : Čović, Tihi i Bevanda moraju krivično odgovarati što su Federaciju finansijski uništili

12 Marta
05:33 2009

Posljednjih dana susrećemo se sa pravim cunamijem poteza, izjava i dešavanja koji su doveli do krajnjeg apsurda stanja u Federaciji i pokazali da je glavni problem BiH – totalni izostanak mehanizma kojim će se. država zaštititi od neodgovornih, neozbiljnih, bezobraznih ili priglupih politačara.Neki dan je japanski ministari smijenjen nakon što je pripit nastupio na jednom samitu. Federalni ministar finansija je, što je najgore, trijezan a govori kao da je mrtav pijan. Po dosadašnjim rezultatima,otprilike tako i radi.Prije dvije večeri cijela država je vidjela kako se ljutnuo i odšetao ljutito zbog pitanja koje su mu postavili novinari a koje mu nije bilo po volji. U stilu Milorada Dodika.Svi znamo da je ministar Bevanda odavao utisak iskrenog analitičara teške finansijske situacije. Kod naivnih građana počeo je dobijati i simpatije, kao da se radi o dobrom finasijskom analitičaru a ne ministru koji je najodgovorniji za stanje finansija u Federaciji BiH.U suštini, on je samo jedan od "klimača" predsjednika HDZ BIH Čovica i provodi svaki njegov zahtjev. On i većina ministara ove federalne vlade nemaju potrebe da misle svojoj glavom niti da kreiraju bilo šta da bi imali osiguranu ministarsku fotelju … Čast rijetkim izuzecima.

Bevanda je opet ponovio da je federalni budžet pred raspadom novom-starom tezom "Svi znamo u kakvom je stanju federalni budžet i to nije ništa novo".Dakle, ako upropastite federalni budžet, zavijete u crno hiljade budžetskih korisnika, srušite bilo kakve ekonomske šanse državi, niko vam ne može ništa: bićete ministar, imaćete odličnu platu, bonuse, dodatke, ispod stola, iza stola itd. Ali, ako prođete kroz žuto svjetlo (na radarima je policija zaradila oko 2.5 miliona maraka) – e onda ćete vidjeti da država postoji. I naravno, nemojte se slučajno usuditi ako ste invalid ili penzioner, da ne platite neki račun za režije. Istraga protiv Razvojne banke je vrh ledenog brijega. Federaciji je potreba velika istraga protiv stranačkih i vladinih dužnosnika koji su svojim potezima i nalozima doveli do propasti budžeta.Prisjetimo se, prije izvjesnog vremena u ovoj Federaciji je podignuta prijava protiv ministra Vahida Heće koji je obezbijedio investicije od 7 milijardi maraka. U utorak je cijela država čula izjavu njemačkog ministra koji je upozorio BiH da mora stvoriti uslove za ulaganje u energetiku koju smatra njenom velikom šansom.

E sada, kakve će to posljedice imati. Po svoj prilici, nikakve. Jedan čelnik sindikata u Hercegovini je najavio štrajkove budžetskih korisnika. To je sasvim uredu, međutim, to je nedovoljno, jer ono što je potrebno je da ove i ovakve šefove političkih stranaka i ministre koji su odgovorni za propast budžeta zatrpamo tužbama i krivičnim prijavama kako bi odgovarali što su Federaciju doveli pred bankrot.Jer tek kad Čović, Tihić i Bevanda budu krivično odgovarali što su povlačili poteze kojima su svjesno opteretili budžet Federacije pred izbore radi lične koristi u pobjedi na izborima znajući da će uslijediti propast, što je rekao sam Bevnada pred izbore, kad krivično budu odgovarali zbog toga – e tada …Bevanda je priznao je teško krivično djelo koje neko mora sankcionisati.Bevanda je imao izbor: kada su mu Čović i Tihić naložili enormna davanja za kupovinu socijalnih glasova na lokalnim izborima, mogao je odbiti i podnijeti ostavku. On je poslušao. I tu je ključ: kada budu odgovarali krivično i oni koji su "klimači", koji poslušno provode sve to im šefovi stranaka narede, i one koji su naredili.Kako za sada stvari stoje, to je nikad.   (Kliker.info-Biznis.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku