hamburger-icon

Kliker.info

Bivši Visoki predstavnik Petritsch : Bosne i Hercegovine se ne može i neće desiti

Bivši Visoki predstavnik Petritsch : Bosne i Hercegovine se ne može i neće desiti

06 Aprila
06:17 2013

Austrijskom diplomati u Parizu Volfgangu Petriču (Wolfgang

Petritsch) u junu istječe mandat i nakon toga odlazi na prestižni Univerzitet Harvard da bi bio predavač. Petrič je i dalje duboko vezan za region zapadnog Balkana i svakodnevno prati dešavanja na našim prostorima. Odmah na početku intervjua on se osvrnuo na neuspjeh pregovora Kosova i Srbije u Briselu.

Naučena lekcija

– Mi smo naučili lekciju u Republici Srpskoj. Zbog stalnog odbijanja tog entiteta da sarađuje s državom BiH, jasno je da se takvo nešto ne smije ponoviti na Kosovu. Ponašanje Banje Luke samo je dodatno osnažilo uvjerenje da se više ne smije dopustiti takvo nešto u Evropi. Zato su pregovori u Briselu takvi kakvi jesu. Ako ništa, nećemo ponoviti grešku iz BiH – kazao je Petrič na početku intervjua za „Dnevni avaz“.

Hoće li ovakav stav samo dodatno doprinijeti radikalizaciji kako u Banjoj Luci tako i u Beogradu? Dodik je već ranije najavio održavanje referenduma…

– RS mora biti vrlo oprezna sa svojim aktivnostima. Njeno postojanje garantirano je Dejtonom. A Dejton, prije svega, kaže da je BiH država, a da su njena dva entiteta sastavni dijelovi te države. Ako RS sada izlazi iz tog okvira, onda oni koji to rade, izvlače tlo pod vlastitim nogama. Niko neće priznati nezavisnost RS, uključujući i Beograd, kome, stvarno, ne trebaju novi problemi. Oni sada pokušavaju riješiti kosovski čvor i ne žele nove probleme. Nadalje, mi smo naučili dosta lekcija. Jedna od njih je da se raspad BiH ne može i neće desiti.

Kako Vam BiH izgleda iz evropske perspektive?

– Sve gore i gore! Već godinama kopni interes za evropsku budućnost države, s druge strane, fokus EU se pomjera na Srbiju, Kosovo i Crnu Goru. Ako se riješi status Kosova, Srbija će vrlo brzo ići k EU, kao i Crna Gora. Makedonija se bori da riješi svoje probleme. Onda ostaje BiH kao neuspjeh. Ali za taj neuspjeh ne možemo kriviti samo BiH već i međunarodnu zajednicu. Već godinama zagovaram smanjenje prisustva međunarodne zajednice u BiH. Želim vrlo jasno reći – cijenim ljude koji trenutno rade u OHR-u, oni ulažu maksimalne napore, ali oni su žrtve nedonošenja odluka koje međunarodna zajednica mora donijeti!

Evropski ugao

Je li onda to razlog što je OHR “klinički mrtav” i faktički nije dio rješenja u BiH?

– OHR je predugo u BiH. Na Kosovu je međunarodno prisustvo u obliku sličnom BiH djelovalo samo četiri godine. Daleko od toga da je stanje tamo idealno, ali Kosovari sami brinu o svojoj državi i rješavaju probleme. Nije mi jasno zašto EU nema tako jasnu viziju u BiH kakvu je imala i ima na Kosovu. A još od 2005. godine postoje planovi kako da se ugasi OHR. No, odluka se ne donosi.

Delegacija Evropske unije u BiH je sve aktivnija, ali ne i nametljiva. Kako Vi gledate na njenu ulogu?

– BiH mora postati evropski projekt. Amerikanci trebaju ostati kao prirodni partner. Ali nema smisla da od 1995. godine postoji ista organizacija s istim imenom. Moram reći i ovo, mada neću nikoga imenovati, u BiH postoje političari koji su izgubili interes za EU. Oni se boje „Sanader efekta“. Veoma mi je žao zbog toga. To su stranke i ljudi koji su shvatili da približavanje EU znači i suočavanje s pravdom i zakonima. Oni se boje da će im se desiti isto što i Sanaderu.

Popis bez povratka nagrada je za RS

– Kada smo rješavali pitanje konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, prije nekih 13 godina, u Mrakovici smo dogovorili da novog popisa neće biti dok RS ne ispuni suštinu Dejtona, a to je povratak. I predstavnici RS prihvatili su tu obavezu. To je i bio razlog što smo koristili rezultate popisa iz 1991. godine.

Međunarodna zajednica je bila ta koja je trebala pratiti situaciju kada je vrijeme za popis. I žao mi je da mi nismo održali svoje obećanje. Štaviše, povratak u RS nije se desio kako smo željeli, on je vrlo skroman, a mi sada nagrađujemo RS popisom. Niko ne očekuje stoprocentni povratak, ali je on morao biti mnogo veći nego što je sada. Lično sam povrijeđen što mi, kao međunarodna zajednica, nismo ispoštovali ono što smo dogovorili – kaže Petrič.

Pohvale SAD-u

– Federacija ima previše nivoa vlasti i to smo znali od početka. Lično sam pokušavao promijeniti stvari da bi se smanjila potrošnja novca na političare i birokratiju u FBiH. Američka inicijativa za rekonstrukciju FBiH je dobrodošla i ukazuje na problem koji se što prije mora riješiti. Svako daljnje odgađanje samo povećava konačnu cijenu – dodaje Petrič. Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku