hamburger-icon

Kliker.info

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon prognozira : Desni populisti će izazvati potres u Bruxellesu

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon prognozira : Desni populisti će izazvati potres u Bruxellesu

20 Maja
07:51 2019

Steve  Bannon  ,  bivši savjetnik i strateg Donalda Trumpa, očekuje da će desni populistički pokreti osvojiti trećinu mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta i izazvati potres u Bruxellesu. 

Kako javlja Hina Bannon već neko vrijeme boravi u Europi iako inzistira da nije savjetnik europskih populističkih grupacija nego svojevrsni “promatrač” uoči nadolazećih europskih izbora.

“Sada možete vidjeti supergrupu koju su stvorili europski populisti i nacionalisti”, kazao je Bannon u Berlinu u razgovoru za agenciju dpa.

“Smatram da biste mogli imati, ako se trenutni trendovi nastave, 33 ili 35 posto zastupnika Europskog parlamenta iz ‘suverenističkih’ pokreta. To će izazvati potres u Bruxellesu”, smatra Bannon.

To je impresivan rezultat s obzirom na to da je populizam proglašen “mrtvim” prije dvije godine kada je u Francuskoj izabran Emmanuel Macron, dodao je bivši Trumpov savjetnik.

Protestni pokreti, uključujući Žute prsluke u Francuskoj, pomogli su u oživljavanju populizma u Europi.

Bannon tvrdi kako je uvijek bio veliki pristaša europskih populističkih stranaka, iako inzistira da je ideja o mogućem formiranju novog europskog (populističkog) saveza osmišljena bez njegove pomoći.

“Populistički suverenisti u Europi ne trebaju pomoć. Razumjeli su točno što trebaju činiti. Znaju kako motivirati svoju biračku bazu”, rekao je Bannon.

Bannon je za vrijeme boravka u Njemačkoj proveo neko vrijeme s članovima krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), uključujući i nositelja liste za Europski parlament Joerga Meuthena.

“U AfD-u ima potencijala”

“Mislim da u AfD-u ima iznimnog potencijala”, rekao je.

Bannon vjeruje da je budućnost AfD-a “neograničena”, iako je priznao da se stranka suočavala s rasizmom i ksenofobijom u svojim redovima.

Bannon sebe naziva “ekonomskim nacionalistom” pa je savjetovao AfD-u da se fokusira na radnike, ekonomska pitanja i trgovinu s Kinom.

“Nikada nisam vjerovao ni u što što je povezano s etno-nacionalizmom. Mislim da je to smiješan koncept. To samo ograničava populističke nacionalističke suverenističke pokrete u ostvarivanju njihovih ciljeva”, kazao je Bannon. 

Bannon smatra da će Kina “biti jednako velik problem za Njemačku, kao što je sada u Sjedinjenim Državama” ako se Njemačka ne suprotstavi rastu kineskog tehnološkog sektora, od čega je mnogo toga, tvrdi Bannon, “ukradeno” njemačkim tvrtkama. 

Predviđa da će, baš kao i u Americi, radnici biti glavna podrška afD-u i pomoći u njegovu prodoru na europsku političku pozornicu.

“Mislim da smo sada na samom početku AfD-a”, rekao je Bannon.

Otkako je napustio Bijelu kuću 2017., Bannon se fokusirao na rad s europskim populistima te je osnovao “Pokret”, svoju ‘ispostavu’ u Bruxellesu koja podupire populističke i protestne stranke na europskim izborima.

Budući da ne želi imati posla s rasistima i antisemitima distancirao se od stranaka poput ekstremno desne grčke Zlatne zore i mađarskog Jobbika, ali naglašava podršku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku desne Lige.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku