hamburger-icon

Kliker.info

Bivši reis hoće da bude Alija : Hoće li 2014.Mustafa Cerić biti član Predsjedništva BiH?

Bivši reis hoće da bude Alija : Hoće li 2014.Mustafa Cerić biti član Predsjedništva BiH?

09 Januara
06:51 2013

Nije ništa prepušteno slučaju, sve je bilo unaprijed pripremljeno i režirano – 14. studenoga prošle godine formiran je Odbor za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa, a 14 dana nakon toga u Registar udruga u Federaciji BiH, dakle kod Ministarstva pravosuđa, upisan je Svjetski bošnjački kongres. Uplaćeno je 200 maraka na ime naknade za upis, a kao službena adresa navedena je sarajevska ulica Pehlivanuša broj 44. U registru je navedeno da Svjetski bošnjački kongres ima svojstvo pravne osobe koju predstavljaju i zastupaju Mustafa Cerić, predsjednik udruge, i Muamer Zukorlić, predsjednik Skupštine udruge.

Financijski osigurani                  
Službena izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa održani su 31 dan nakon upisa u registar – 29. prosinca prošle godine. Za predsjednika je izabran bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a za predsjednika Skupštine muftija sandžački Muamer Zukorlić iz srbijanskog grada Novi Pazar.Zukorlić je objasnio da je Svjetski bošnjački kongres nadstranačka organizacija koja svakako neće biti apolitična “jer apolitičnost znači aživotnost“. Kazao je da će SBK zauzimati stavove o važnim političkim pitanjima, ali i onima koja su isključivo od nacionalnog značaja. Cerić je rekao da “mi Bošnjaci hoćemo pokazati svoju odanost naciji čuvajući kroz to svoju vjeru“. Od ranije su poznati njegovi zahtjevi i zalaganja da BiH bude nacionalna država Bošnjaka.
– Bošnjaci će biti nedvosmisleni u zahtjevu da imaju sve što imaju i druge nacije na Balkanu i u Europi. Umjesto lažne priče da nema BiH bez ovih ili onih, Bošnjaci moraju shvatiti da nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez BiH – poručuje Cerić.

Osnivanje ove “nadstranačke i političke organizacije“ izazvalo je lavinu polemika koje će tek dobiti na svojoj snazi, ali i ogromnu zbunjenost među Bošnjacima. Osim najčešće konstatacije da su Cerić i njegov tim sebi našli dobar i unosan posao stavivši se na čelo svih Bošnjaka u svijetu, još se za detaljnije analize čekaju njihovi konkretni potezi.Kako doznajemo iz svojih izvora bliskih Senatu Svjetskog bošnjačkog kongresa, već je jedan odabrani krug počeo glavni posao koji se treba završiti prevođenjem jednog njegovog krila u političku stranku koja će sudjelovati na općim izborima 2014. godine. Navodno, namjera je Mustafu Cerića kandidirati za člana Predsjedništva BiH i osigurati mu dovoljan broj glasova prvenstveno lobiranjem među Bošnjacima koji ne žive u BiH.- Bošnjaci su dovoljno politički, nacionalni i državotvorno artikulirani te bi ih neki novi proces neke nove ideologizacije – nacionalizacije mogao odvesti u vode, uvjetno rečeno, radikalnog nacionalizma koji im nije ni potreban ni svojstven – komentar je prof. dr. Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Taktika i strategija           
– Nacionalna emancipacija i stvaranje parainstitucija je vraćanje u 19. stoljeće. U bošnjačkom saborovanju tragično je što se na čelo Bošnjaka postavljaju vjerski službenici. Strah me da Svjetski bošnjački kongres Bošnjake izravno vodi u čisti etnički geto. Ovo je doprinos antibosanskohercegovačkom projektu da se naprave tri etnička teritorija na kojima će biti po jedan narod, jedan vođa, jedan jezik i jedna religija, po kojem će jedan narod biti odijeljen od druga dva – javno je upozorio Senadin Lavić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti.Najizravniji je ugledni književnik Hadžem Hajdarević koji se zbog svojih stavova već neko vrijeme nalazi na udaru radikalnih bošnjačkih skupina.

– Svjetski bošnjački kongres je privatno poduzeće bivšeg reisa Mustafe Cerića kojim želi napraviti svoj osobni prostor. Namjera mu je uređivati Bošnjacima i u budućnosti na isti način kako je to činio dok je dugi niz godina obnašao najvišu vjersku funkciju. To je pokušaj getoizacije jednog naroda, to je opasan protubošnjački čin s nesagledivim posljedicama!Ni Mustafa Cerić ni Muamer Zukorlić niti rukovodstvo Svjetskog bošnjačkog kongresa ne obaziru se na upozorenja i već su se dali u samostalnu, prije nekoliko mjeseci razrađenu, akciju. Upućeni kažu da su preko svojih veza i biznisa u nekim islamskim državama financijski potpuno osigurali i sebe i rad vrha SBK. U najkraćem, cilj im je u jedan paket upakirati i vjersko i političko i da se ubuduće oni za sve pitaju. Time se Islamska zajednica u BiH gura u stranu, samim tim i reis Husein Kavazović, posebno dio njegove obveze koja spada u kategoriju “vanjskih poslova“.

Ako se zna da je Svjetski bošnjački kongres najavio da će tražiti svoje promatračko mjesto u Ujedinjenim narodima i da očekuje ulazak na velika vrata u Organizaciju islamskih zemalja, onda stvari postaju jasnije. Izvjesno je da će Cerić učiniti sve da u svijetu on predstavlja muslimane iz BiH, a ne reis Kavazović.
Na drugoj strani, iz vrha Svjetskog bošnjačkog kongresa već su počeli udarati na SDA “jer je malo ili ništa uradila za Bošnjake prepustivši ih drugima” i za očekivati je da će se ti udari iz dana u dan, na ovaj ili onaj način, pojačavati. U biti, radi se o strategiji i taktici koja bi trebala rezultirati marginalizacijom SDA kao najjače bošnjačke stranke i preuzimanjem njezine političke uloge u BiH.Svakako je znakovito da ni rukovodstvo SDA ni reis Kavazović još ne reagiraju na planove i namjere Svjetskog bošnjačkog kongresa, a nema dvojbe da su s njima itekako upoznati. U svemu je posebno zanimljivo da su iz vrha Svjetskog bošnjačkog kongresa krenuli i napadi na Tursku i premijera te zemlje Erdogana kojem se poručuje da – odlazi.
Tako Nedžad Latić, jedan od ključnih ljudi u osnivanju Svjetskog bošnjačkog kongresa, javno kaže da bi turski političari morali pognute glave hodati po bošnjačkoj zemlji uz naglasak da se javno “prepoznaje kome je Turska ‘dajdža’, a kome očuh“. Ovo se već tumači kao izravna poruka Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku