hamburger-icon

Kliker.info

Bivši radnici “Aluminija”: Dobili smo samo mrvice!

Bivši radnici “Aluminija”: Dobili smo samo mrvice!

07 Decembra
00:21 2006

U Narodnom pozorištu u Mostaru danas je održana Skupština Sindikata bivših radnika «Aluminija». Skupštini je pored više stotina bivših radnika prisustvovala  delegacije Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Vlade F BiH Ahmetom Hadžipašićem i federalnim ministrom rada i socijalne politike Radovanom Vignjevićem. Generalni direktor «Aluminija» Mijo Brajković nije se odazvao pozivu.

Kako je novinarima kazao predsjednik Sindikata bivših radnika «Aluminija» Mujo Hodžić, Skupština je sazvana kako bi radnici bili obaviješteni šta mogu očekivati od  realizacije Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između «Aluminija» i Vlade F BiH, odnosno privatizacije 88 posto kapitala ove kompanije. Podsjetimo, prema Sporazumu, svim bivšim radnicima bit će uvezan radni staž, dobit će neisplaćene plaće, a radnicima mlađim od 50 godina bit će omogućen povratak na posao.

 

      Premijer Hadžipašić se obratio bivšim radnicima "Aluminija"

Hamdija Kulović, koordinator aktivnosti za izradu  konačnog Sporazuma i dokumenta za prodaju 88 posto kapitala mostarskog «Aluminija», predstavio je radnicima detalje Sporazuma. Neki detalji Sporazuma u kojima su favorizirani radnici, uglavnom Hrvati, koji su sve godine radili u «Aluminiju», izazvali su burnu reakciju obespravljenih radnika. Čuli su se i povici da su oni koji su godinama uživali plaću od više hiljada maraka sada dobiti i veća sredstva od prodaje kompanije, da je to nova nepravda, da su obespravljenim radnicima pripale mrvice… 
Kulović je kazao da će u ovom mjesecu biti raspisan pozivni tender za kompanije koje će kupiti «Aluminij», a da bi se proces prodaje i izmirenja obaveza prema radnicima treba završiti do marata naredne godine.


         Skupštini prisustvovalo više stotina obespravljenih radnika 

Premijer Hadžipašić  rekao je da Sporazum nije  nije idealan i najpošetniji, jer on ne može nadoknaditi njihovu ratnu tragediju i višegodišnju obespravljenost,  ali da njime nije sve izgubljeno. On smatra da je važno da u «Aluminij» dođe strateški partner koji će napraviti aluminijsku dolinu u Hercegovini i zaposliti  veliki broj radnika, bez obzira na njihovu nacionalnost. Dodao je da Sporazum, ako se radnici to žele, može «razvaliti» i ne mora biti implementiran. I pored insistiranja, federalni premijer nije imao konkretne podatke koliko će novca dobiti bivši radnici.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku