hamburger-icon

Kliker.info

Bivši ministar odbrane : SAD imao plan napasti Sjevernu Koreju nuklearnim oružjem

Bivši ministar odbrane : SAD imao plan napasti Sjevernu Koreju nuklearnim oružjem

17 Oktobra
06:56 2014

Panetta1Bivši direktor američke CIA-e i bivši ministar obrane, Leon Panetta, u svojim memoarima otkrio je kako je SAD imao već gotove planove za napad na Sjevernu Koreju, uključujući i upotrebu  nuklearnog oružja, u slučaju da sjevernokorejska vojska pređe granicu i krene na Južnu Koreju. Mnogi američki dužnosnici žestoko su kritizirali njegov potez otkrivanja ovih iznimno osjetljivih podataka.

Panetta u svojim memoarima opisuje izvještaj američkog generala Waltera Sharpa, komandanta  američkih snaga u Južnoj Koreji (SAD i dalje ima desetine hiljada  vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, više od pedeset godina nakon završetka Korejskog rata 1953. U trogodišnjem ratu su izginuli milijuni, SAD je izgubio oko 36,000 vojnika) te ističe kako je “nuklearna opcija bila na stolu”.

“U slučaju da Sjeverna Koreja pređe granicu, naši ratni planovi su pozivali na to da visoki američki general na poluotoku preuzme komandu  nad svim američkim i južnokorejskim snagama s ciljem obrane Južne Koreje – uključujući i s upotrebom  nuklearnog oružja, ukoliko bude nužno”, zapisao je Panetta u svojoj novoj knjizi “Važne Borbe: Memoari Vodstva u Ratu i Miru”.Opisujući tu situaciju ističe kako je napustio sastanak sa “snažnim osjećajem da rat u regiji nije niti hipotetičan niti udaljen”.

No, njegovo otkrivanje američke spremnosti na uporabu nuklearnog oružja izazvale su brojne reakcije u SAD-u, većinom negativne. Bivši CIA dužnosnik u Južnoj Koreji rekao je u razgovoru za list Newsweek: “Ovo je tipična nesmotrenost jednog američkog dužnosnika. Što mislimo, kako će Južna Koreja reagirati sada na ove informacije da je SAD spreman koristiti nuklearno oružje na poluotoku? To ih ne čini sigurnima već će sada promišljati da li im se uopće isplati imati SAD kao zaštitu”.

SAD su poslali taktičko nuklearno oružje u Južnu Koreju još 1958., no tek sredinom 70-ih godina otkrivena je njihova prisutnost.Možda je upravo takav radikalan stav SAD-a i jedan od razloga zašto se južnokorejsko vodstvo ovih dana okreće diplomatiji  kao potencijalnom krajnjem rješenju tenzija na poluotoku.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Jedan komentar

  1. X
    X 18 Oktobra, 04:46

    Po tudjoj guzici hiljadu degeneka. Jebe se amere, jos jedna nuklearna proba i nista vise, daleko od svoje zemlje i sa zivim ljudima. Covjek je ludo bice

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku