hamburger-icon

Kliker.info

Bivši hrvatski premijer u bijegu : Sabor ukinuo imunitet Ivi Sanaderu, očekuje se raspisivanje međunarodne potjernice(Video)

Bivši hrvatski premijer u bijegu : Sabor ukinuo imunitet Ivi Sanaderu, očekuje se raspisivanje međunarodne potjernice(Video)

09 Decembra
19:58 2010

Na vijest da Državno odvjetništvo od Hrvatskog sabora traži da mu se skine imunitet, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader otišao je u četvrtak iza 11 sati iz Hrvatske. U rano poslijepodne u četvrtak saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo udovoljilo je zahtjevu Državnog odvjetništva i skinulo mu imunitet. Predsjednik Ivo Josipović traži da se kazni odgovorne za Sanaderov neometani odlazak iz Hrvatske. “ To je veliki poraz sustava”, komentirao je u četvrtak rano poslijepodne hrvatski predsjedenik Ivo Josipović vijest da je bivši premijer Ivo Sanader nešto iza 11 sati izišao iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bregana prema  Sloveniji.

“To – kada se sada optužen, da je otišao – je veliki poraz sustava! Osobno mislim kao ovaj slučaj ne može završiti samo na  novinskom tekstu kako je otišao, nego da se ovdje mora postaviti pitanje odgovornosti. Ja pritom ne ulazim u to je li gospodin Sanader kriv ili nije – to nije stvar političara, ali politika, u prvom redu Vlada mora osigurati funkcioniranje sustava, i ovaj slučaj je egzemplarni slučaj na kojem će se vidjeti da li sustav odgovornosti funkcionira ili ne”, kazao je Josipović.Sanader je otišao u posljedni tren, jer je Državno odvjetništvo, preciznije Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u četvrtak iza 10 sati zatražilo od Hrvatskog sabora da se Sanaderu, koji je nedavno aktivirao svoj saborski mandat, skine zastupnički imunitet. O kakvom se zahtjevu radi – predsjednik saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva:“Za davanje odobrenja za lišavanje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv zastupnika dr. Ive Sanadera zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i zlouporabe položaja i ovlasti.”Povjerenstvo mu je nešto prije 15 sati skinulo imunitet, a zatim je to potvrdio i Sabor.

Nije bilo razloga za zabranu izlaska
                Ivo Sanader je na čelo HDZ-a došao nakon smrti Franje Tuđmana i izbornog poraza HDZ-a početkom 2000. godine, i nakon obračuna s najvećim konkurentom Ivićem Pašalićem. Na čelu je hrvatske Vlade od 2003. pa do iznenadne ostavke na funkciju u Vladi i stranci 1. srpnja 2009. Sam je za svoju nasljednicu u Vladi i HDZ-u predložio Jadranku Kosor. Početkom ove godine pokušao se vratiti na vrh stranke, ali bez uspjeha. Nedavno je aktivirao svoj saborski mandate, a analitičari su to za naš radio protumačili kao pokušaj da se obrani od kaznenog progona. Mediji ga spominju u više različitih afera koje su u istrazi ili pred sudskim epilogom – od netransparentne i neisplative prodaje električne energije mostarskom Aluminiju, preko isisavanja novaca iz Hrvatske elektroprivrede do vjerojatno najozbiljnije afere, koja je po više izvora i povod za potez USKOK-a u četvrtak, naime isisavanja velikih količina novca iz javnih poduzeća preko fiktivnih marketuinških usluga preko agencije Fimi media, gdje je glavni operativac bio bivši HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić. On je prema navodima medija “propjevao”, a mediji kao pikanteriju spominju i to da je navodno priznao kako je unazad nekoliko godina odnio Sanaderu u stan kofere sa tridesetak milijuna kuna.

Što sada? Je li policija doista krivo postupila kada nije u četvrtak prije podne zaustavila Sanaderovu crnu vestru na izlasku iz Hrvatske? Ne, tvrdi policijski glasnogovornik Krunoslav Borovec.“Mi evidentiramo svaki ulazak i izlazak iz zemlje. Međutim, nije bilo nikakvog pravnog razloga da mu se zabrani izlazak iz zemlje”, kaže Borovec.Sanaderov odlazak iz zemlje, a pogotovo njegov mogući odlazak u Austriju, jer ima i austrijsko držaljanstvo, mogao bi oduljiti postupak, ali ne i zaustaviti ga, procjenjuje se ovdje. “Sasvim sigurno neće, i sasvim sigurno policijski sustav nije taj koji bi u ovom slučaju trebalo napadati. Moja pretpostavka je da je trenutni bijeg gospodina Sanadera vrlo kratkoročan, vjerojatno nije uspio ranije obaviti neke obiteljske stvari. Sasvim je sigurno da u Europi danas ne postoji država u kojoj bi se bivši predsjednik Vlade neke države mogao skloniti pred kaznenim progonom”, ocjenjuje za naš radio politički analitičar Davor Gjenero.

U državnom odvjetništvu o cijelom slučaju šute, u vladajućem HDZ-u kažu kako sve ovo oko Sanadera nema sa njima nikakve veze, jer on već dugo nije njjihov član, a opozicija likuje. Predjednik saborskog tijela za borbu protiv korupcije, oporbeni socijaldemokrat Željko Jovanović za naš radio kaže kako je vijest o pokretanju postupka protiv sanadera jedna od boljih vijesti na današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije.“Osobno smatram da je to ono o čemu sam puno puta govorio – da je gospodin Sanader upleten u vrh, ako on osobno i nije taj vrh kriminalne političke organizacije koja je nanijela ogromnu štetu svim građanima u Hrvatskoj, zbog čega su danas plaće i mirovine puno manje nego što bi bile, da je borba protiv korupcije u proteklih 7 godina bila bolja i učinkovitija”, zaključuje Jovanović.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku