hamburger-icon

Kliker.info

Bivši čelnici Državne bezbjednosti Srbije : Pred Haškim tribunalom počelo ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Bivši čelnici Državne bezbjednosti Srbije : Pred Haškim tribunalom počelo ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

13 Juna
08:02 2017

Ponovljeno suđenje nekadašnjim čelnicina Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH počelo je  danas pred Haškim tribunalom.

Oni su nakon prvog suđenja bili oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno vijeće tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi.

Tribunal je saopćio da će im se suditi po istoj optužnici po kojoj se vodio i prvi postupak.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1995.

Udruženi zločinački poduhvat

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visokorangirani zvaničnici DB Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i BiH počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih djela.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, djelujući pojedinačno ili u dogovoru, učestvovali su u zločinima tako što su formirali, finansirali i snabdijevali specijalne jedinice DB-a Srbije koje su činile zločine u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. augusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.

Oni negiraju krivična djela za koja su optuženi.

Nakon uvodnog izlaganja tužilaca, optuženi će imati priliku, ako žele, da iznesu odbranu.

Suđenje će se održavati tri puta sedmično – utorkom, srijedom i četvrtkom, u trajanju od po tri sata dnevno, saopćeno je iz tribunala.

U maju 2013, Pretresno vijeće je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno vijeće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću ponovno sudi po svim tačkama optužnice.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku