hamburger-icon

Kliker.info

Bivša policajka Kathryn Bolkovac: Ukazala na seksualno ropstvo u BiH i nominovana za Nobela !

Bivša policajka Kathryn Bolkovac: Ukazala na seksualno ropstvo u BiH i nominovana za Nobela !

06 Marta
06:44 2015

Bolkovac2Bivša pripadnica mirovnih snaga UN Kathryn Bolkovac, koja je prijavila pojavu seksualnog ropstva u BiH u koje su bila umiješane međunarodne mirovne snage, nominovana je za Nobelovu nagradu za mir. Bolkovac je iz američke savezne države Nebraske, a dobila je otkaz u kompaniji “DynCorp” iz Virginije, koja je slala ljude u mirovnu policijsku misiju u BiH.

Usljed diplomatskog imuniteta, koji im je prilikom zapošljavanja obezbijedio američki State Department, niko nije krivično gonjen zbog saučestvovanja u tom kriminalnom djelu. Njena priča pretočena je u knjigu i ekranizovana u filmu “Zviždač”, sa glumicom Rachel Weisz u glavnoj ulozi.

“Dopada mi se ideja i počastvovana sam. Predivan je osjećaj kada pomislim da je moj rad imao uticaj širom svijeta”, rekla je Bolkovac.Nedavno je služba zadužena za praćenje dodjela Nobelove nagrade poslala dopis zvaničnicima odgovornim za izbor, u kojem navodi da dobitnici ove godine treba da budu ljudi za koje se smatra da su dostojni ovog prestižnog priznanja.

Među osobama koje je grupacija imenovala kao dostojne našla se i Bolkovac.

“Napori koje je Bolkovac uložila kako bi nesrećne djevojke bile spašene, da se prekine njihovo podvođenje, zatvaranje i ropstvo, predstavljaju hrabar profesionalni čin za zaštitu njihovih života, slobode i ljudskih prava”, naveo je u pismu nominacije Aslak Syse, profesor prava na Univerzitetu u Norveškoj.

On je uputio pismo službi zaduženoj za praćenje dodjela Nobelove nagrade.Bolkovac je bivša američka policajka koja je u BiH radila tokom rata te otkrila da su njene kolege iz UN-a kupovali maloljetnice za seks, a vrh svjetske organizacije sve je to prikrivao.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku