hamburger-icon

Kliker.info

Bitka za Alepo : Sirijska vojska napreduje uoči međunarodne konferencije u Ženevi

Bitka za Alepo : Sirijska vojska napreduje uoči međunarodne konferencije u Ženevi

16 Januara
08:58 2014

Alepo71Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad znatnim  teritorijem u okolici sjevernog sirijskog grada Aleppa, u vrijeme dok pobunjenici vode unutarnje sukobe u kojima je, prema posljednjim informacijama, ubijeno preko 1000 militanata. Ovaj vojni napredak dolazi u ključnom trenutku pred održavanje mirovne konferencije Ženeva II za tjedan dana u Švicarskoj. Nadalje, upravo zbog naravi aktualnog konflikta, kako prenosi Reuters – “Assad će se prikazati kao jedina sekularna alternativa radikalnom islamističkom režimu u Siriji”.

Ta činjenica poznato je već dugo vremena na terenu u Siriji, no sada po prvi put i Zapadni akteri prihvaćaju aktualno stanje .Sirijska vojska ističe kako su njihove snage pokrenule proboj iz baze na prostoru međunarodne zračne luke, na jugoistoku grada, te se sada kreću prema industrijskom kompleksu kojeg militanti koriste kao bazu, na cesti al-Bab -koja je militantima nužna kao logistička ruta za njihove snage u samom gradu, gdje drže cijeli istočni dio.Informacije govore kako je vojska preuzela kontrolu nad nekoliko zona diljem istočne strane grada, uključujući: Naqareen, Zarzour, Taaneh i Subeihieh. Bitka za Aleppo, što većeg, što manjeg intenziteta, traje još od ljeta 2012. U međuvremenu sirijska vojska uspjela je vratiti kontrolu nad mnogim prostorima diljem zemlje, uključujući većinu uporišta pobunjenika u okolici Damaska, središnji dio zemlje na prostoru provincije Homs, gradove u blizini granice s Libanonom, kao i niz manjih gradova u blizini Aleppa.

Puna frontalna ofenziva na istočni Aleppo još uvijek nije pokrenuta. Sirijska vojska očito se odlučila na taktiku postepenog iscrpljivanja neprijatelja preuzimajući jednu po jednu logističku rutu i prostora uokolo samog grada. S druge strane, militanti su se do sada na prostoru istočnog Aleppa već poprilično ukopali, no njihovi unutrašnji sukobi mogli bi ih oslabiti do te mjere da će se vojska odlučiti za napad – vjerojatno ne prije početka Ženeve II.Nadalje, na prostoru istočno od Aleppa napreduje i ISIL, kao i gradu Raqqa dalje na istoku zemlje kojeg su prema pojedinim izvorima potpuno preuzeli od Al-Nusra Fronta i Islamskog Fronta. Jasno je kako će ove činjenice biti jedna od glavnih tema na predstojećoj konferenciji Ženeva II te kako će Sirija tražiti “prešutni mandat” i od Zapada za pokretanjem veće ofenzive s ciljem zauzimanja i Aleppa i drugih ključnih lokacija na kojima se nalazi ISIL.

Činjenica da su se posljednjih dana Sirija i Irak našli u vrlo sličnoj situaciji mogla bi dodatno ići na ruku sirijskoj vojsci. Mada, ni sirijska vlada nema iluzija, na Ženevi II će i dalje biti istaknuti predstavnici skupine koja jedinu budućnost Sirije vidi bez Assada. No, i njihova uloga počinje slabiti, naročito baš zbog ove situacije s Irakom – podsjetimo, za vrijeme ovotjedne zajedničke konferencije s generalnim tajnikom UN-a, Ban Ki-moonom, irački premijer Nouri al-Maliki je istaknuo kako će “o budućnosti Assada odlučiti glasačke kutije”, drugim riječima to je potpora za sporazum postignut u Ženevi još u ljeto 2012. tzv. “Ženeva I” kada je odlučeno da će vlast u Siriji preuzeti prijelazna vlada, do održavanje izbora na kojima će, ako tako odluči, predsjednik Bashar al-Assad imati mogućnost kandidirati se. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku