hamburger-icon

Kliker.info

Bitka na Neretvi : Komšić i Nikšić zajednički odali počast borcima Narodnooslobodilačkog rata

Bitka na Neretvi : Komšić i Nikšić zajednički odali počast borcima Narodnooslobodilačkog rata

06 Maja
15:51 2017
74. godišnjica Bitke na Neretvi danas je obilježena u Jablanici. U Muzeju “Bitke za ranjenike na Neretvi” u Jablanici je otvorena izložba “Historijska pruga kroz historijske izvore”, jedne od najznačajnijih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji, omladinske pruga Brčko-Banovići – Arhiva Tuzlanskog kantona.

Nakon otvaranja izložbe, upriličena je manifestacija “Cvijet za ranjenike”, odnosno spuštanje 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježje Muzeja “Bitke za ranjenike na Neretvi” održano je u 12 sati, nakon čega je počelo održavanje svečane akademije te kulturno-zabavni program.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić polaganjem vijenca, zajednički su odali počast borcima Narodnooslobodilačkog rata uz povike prisutnih: “Živjela ujedinjena ljevica”.

“Veliki broj članova ovim su još jednom pokazali da se ideja Demokratske fronte temelji na ideji antifašizma i da će tako ostati do kraja. Demokratska fronta prisjetila se svih onih koji su svoje živote dali za potpuni slom fašizma u Bosni i Hercegovini i postavili temelje antifašističke, jedinstvene i jednake Bosne i Hercegovine za sve građane koji žive u njoj. Ta borba se nastavlja i danas, borba za radnika, penzionera, studenta i čovjeka na svakom milimetru ove zemlje. Bosna i Hercegovina je naša zemlja, svaki čovjek je naš čovjek i ništa nas neće pokolebati u borbi za njih. To je ideja koja predstavlja Demokratsku frontu, ljubav i briga za običnog čovjeka ove zemlje, saopćeno je iz DF-a.

Cvijeće su položile i druge delegacije, među kojima su Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH, Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Pored spomenutog, planiran je i koncert za mlade te dokumentarni film “Golim rukama”, autora Hajrudina Šibe Krvavca.

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR BiH i općina Jablanica, a organiziraju je SABNOR BiH, SABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito” Jablanica, te muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku