hamburger-icon

Kliker.info

Bitka na Neretvi : Ako u ponedjeljak ne bude izabran gradonačelnik Mostara HDZ BiH će tražiti nove izbore

Bitka na Neretvi : Ako u ponedjeljak ne bude izabran gradonačelnik Mostara HDZ BiH će tražiti nove izbore

14 Februara
07:42 2009

 Ponedjeljak će ponuditi dva važna odgovora u mostarskome teatru apsurda što bi se moglo reći za aktualnu situaciju u Gradskome vijeću oko neizbora gradonačelnika i spornih odredbi Statuta koje je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown.Pokazalo se da, za razliku od BiH koja već ima jednu luđačku košulju skrojenu u Daytonu, Mostar ustvari ima dvije. Ima “specijalni” status, no u ovome slučaju to je problem na četvrtu potenciju budući da za donošenje svake odluke treba većina u svakome narodu, a za izbor gradonačelnika natpolovična većina od 18 vijećnika pa je teorijski moguća situacija da nakon tri kruga glasovanja niti jedan  od kandidata nema potrebnu većinu.To praktično znači da u gradu koji je polariziran na odnose Hrvata i Bošnjaka, lijeve i desne strane, naših i njihovih u Gradskome vijeću ne smije biti suzdržanih ili manje odlučnih da se izabere prvi čovjek grada u sljedeće četiri godine. No, i u tome genijalnome pravilu, očito smišljenom prema receptu zakompliciraj da se strane nikada ništa ne dogovore, postoji iznimka. Teorijski je moguće da novi gradonačelnik bude izabran i uz glas jednoga vijećnika!To u slučaju da glasovanje o dvojici kandidata bude izjednačeno.Tako govori Statut! Apsurd do apsurda. I u tome slučaju, hipotetskom, novi bi gradonačelnik postao Ljubo Bešlić jer je nekoliko godina mlađi od kolege vijećnika Suada Hasandedića.
Izjednačenja
No takvo što će biti teško izvesti u ponedjeljak budući da bi se u slučaju da Bešlić dobije jednak broj glasova kao i Hasandedić od “hrvatskoga bloka”, našao najmanje jedan od bošnjačkih vijećnika koji bi ga učinio pobjednikom u trećem krugu, ali s manje glasova Doznaje se da će upravo zbog svih ovih apsurda HDZ BiH, u slučaju da u ponedjeljak u trećem krugu ne bude izavijećnika od magične brojke 18. Tako, primjerice, ako Bešlić dobije 17 glasova, a Hasandedić ostane na 14 kao u drugome krugu, ipak neće postati gradonačelnik. Ali bi u slučaju da omjer bude 1:1, postao prvi čovjek grada na Neretvi. Doznaje se da će upravo zbog svih ovih apsurda HDZ BiH, u slučaju da u ponedjeljak u trećem krugu ne bude izabran novi gradonačelnik, odustati od sudjelovanja u radu Vijeća tražeći izvanredne izbore. Kako se doznaje od stranačkih predstavnika, ova stranka ne misli 
amenovati moguću situaciju da se, protivno Statutu, organizira i četvrti krug glasovanja.“Takvo što nećemo prihvatiti. Vrijeme je da se prestanemo nadmudrivati jer nas vijećnici nisu zbog toga birali. Ako se nije u stanju izabrati novi gradonačelnik, onda treba organizirati izvanredne izbore”, istaknuo je za Večernjak neimenovani stranački dužnosnik. (Kliker.info-VL)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku