hamburger-icon

Kliker.info

Biti il’ ne biti za Ujedinjeno Kraljevstvo : Uoči referenduma napetosti u Velikoj Britaniji ključaju

Biti il’ ne biti za Ujedinjeno Kraljevstvo : Uoči referenduma napetosti u Velikoj Britaniji ključaju

18 Septembra
06:08 2014

britanijamap12Skupine turista koje su se u srijedu provlačile centrom Edinburgha, osvijetljene trgovine kiltova, viskija i ostalih škotskih suvenira te sivi jesenski pokrivač nad gradom dočaravali su posve uobičajeni dan. No, samo naoko. Ovo su povijesni trenuci i u srijedu, kad su nas samo sati dijelili od otvaranja birališta, referendum je bio središnja misao svakog Škota.- Nervozna sam. Ako ne prođe naš glas za nezavisnost, bit ćemo u velikim problemima.

Ne samo zato što nećemo ostvariti ovu jedinstvenu priliku da sami biramo svoju vladu, nego i strahujem da će nas Englezi na neki način kazniti – kaže Nicola, 39-godišnja krojačica.Baš kao i cijela Škotska, radionica Gordon Nichols Kiltmakers je podijeljena. Nicolina mlađa kolegica Gillian nada se da će u četvrtak prevladati njezin glas za ostanak – Bojim se da bi odvajanje Škotske bilo previše riskantno – tvrdi Gillian.

Pitanje nacionalizma

Ispred Holyrooda, škotskog parlamenta, susrećem mladu porodicu  koja je posljednjih mjeseci intenzivno sudjelovala u kampanji. Hugh je Englez iz Nottinghama koji se pridružio skupini Engleski Škoti za ‘da’. Sa svojom suprugom Škotkinjom živi u Edinburghu i smatra da je škotska nezavisnost najbolja opcija.

– Škotska je jedina zemlja, uz Iran, koja je nakon pronalaska nafte postala siromašnija, a ne bogatija. Ne radi se tu o nacionalizmu, nego o boljoj opciji – uvjeren je Hugh.

Njegova supruga Pauline osjeća odgovornost u ovoj povijesnoj odluci. – Moj djed ima 90 godina, moj sin je tek rođen i sada ja imam priliku glasati za budućnost. Sigurna sam da bi u samostalnoj Škotskoj moje dijete odrastalo s više samopouzdanja jer bi živjelo u zemlji u kojoj građani imaju priliku odlučivati – objašnjava.Oboje su glazbenici i sigurni su da će u petak imati razlog za slavlje. – Ova generacija ima energiju da zaokruži ‘da’ – slažu se oboje.

Nakon hiljadu  dana kampanje, koja je kulminirala posljednjih tjedan dana kada su, čini se, s obje strane argumentima uistinu osviještene implikacije oba scenarija, u srijedu je bio njezin finale.

Cameronova dilema

Bilo je tu obećanja, kalkulacija i preklinjanja, katkad s emocionalnim prizvukom čak i od poslovično hladnih Engleza. U svom posljednjem službenom obraćanju u povodu škotskog referenduma David Cameron je rekao: – Kada donosite konačnu odluku, molim vas, molim vas, ne dopustite nikome da vam kaže da ne možete istovremeno biti ponosni Škoti i ponosni Britanci. Molim vas, nemojte izgubiti vjeru u ono što ova zemlja jest i što može postati. Ne okrećite leđa onome što je najbolja familija   nacija na svijetu i najveća nada za vašu porodicu na ovome svijetu.

Premijer je priznao da zbog povijesnog referenduma noću ne spava. Tome bi razlog mogao biti i veliki politički pritisak na britanskog premijera unutar vlastite stranke. Naime, u nastojanju privlačenja što većeg broja glasača unionista Cameron je obećao “veća prava i odgovornosti” škotskom parlamentu.

S jedne strane, samouvjereni prvi ministar Škotske Alex Salmond ta obećanja naziva “nekonkretnima” i “znakom potkupljivanja”.

S druge, pak, Cameronovi torijevci se ljute zbog politike popustljivosti i najavljuju pobunu ako premijer održi obećanja. Niti jedan od mogućih scenarija, koji će postati jasniji u četvrtak navečer, nakon zatvaranja birališta, za Davida Camerona neće biti pobjednički. Ako u petak Škotska de facto više ne bude dio Ujedinjenog Kraljevstva, David Cameron bit će zapisan u povijest kao premijer koji je “izgubio Škotsku”. Ako, pak, Škoti glasaju za ostanak u tri vijeka  dugom partnerstvu, nema sumnje da će vršiti pritisak na Camerona da prepusti dio ovlasti, novca i moći.

Financijski poremećaj

Dok se nagađa o mogućim rezultatima i problemima koje će oni donijeti, financijsko središte Britanije zadržava dah. Nedavna anketa, koja je ukazivala na odvajanje Škotske, već je unijela poremećaj i funta je znatno pala. Uoči objave rezultata referenduma banke odvoze milijune novčanica u škotske poslovnice, očekujući znatni porast potražnje funti ako većina Škota na pitanje “Treba li Škotska biti nezavisna?” odgovori “Da”.

52 posto stanovništva još uvijek protiv nezavisnosti

Tabor “za” i onaj protiv neovisnosti Škotske uputili su u srijedu svoje posljednje poruke građanima, dan prije referenduma na kojemu će odlučiti hoće li napustiti 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati referenduma biti neizvjesni do samoga kraja. Tri ispitivanja, koje su proveli ICM, Survation i Opinium, objavljena u utorak navečer, pokazuju da je 52 posto Škota protiv nezavisnosti, dok 48 posto želi otcjepljenje.

U otvorenom pismu biračima, škotski prvi ministar Alex Salmond izjavio je da referendum predstavlja “najveći trenutak koji ćemo ikad imati”.On je poručio biračima da ignoriraju “sve očajnije i apsurdnije strašne priče” Downing Streeta i da vjeruju u sebe.

Salmond tvrdi da će Škotska biti dobrodošla u EU.U potezu koji je interpretiran kao paničan, britanski premijer David Cameron i još dvojica čelnika glavnih stranaka u Westminsteru obećali su u utorak “nove, velike ovlasti” Škotskoj ako donese odluku protiv nezavisnosti.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku