hamburger-icon

Kliker.info

Biskup Komarica: Upozorenje političarima, a ne vrijeđanje

Biskup Komarica: Upozorenje političarima, a ne vrijeđanje

20 Maja
14:37 2016

FranjoKUporedba Banja Luke  s Bleiburgom isključivo je trebala služiti kao upozorenje političarima, kaže banjalučki Biskup Franjo Komarica.

Saopćio je danas da mu nije bila namjera povrijediti niti “svoje živuće cijenjene sugrađane Srbe, niti žrtve srpskog naroda, iz vremena Drugog svjetskog rata, niti iz ovoga zadnjeg rata, kao ni ikoga od svih živućih, koji su pogođeni ratnim stradanjem najrođenijih i bližnjih“.

“Moja metaforička usporedba moga rodnoga grada Banja Luke s Bleiburgom isključivo je trebala služiti sadašnjim aktualnim političarima, i u Republici Hrvatskoj i u entitetu Republika Srpska i u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i u Banjoj Luci, da konačno odlučnije zajednički započnu ispravljati tešku i dalekosežnu nepravdu mnogim mojim sugrađanima, sunarodnjacima i suvremenicima, koja se njima čini već dva i pol desetljeća, a za što veliku odgovornost nose brojni, još  živući političari iz ratnih i poratnih godina“, naveo je Komarica.

Dodikova reakcija

Komarica je prethodno uporedio stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata.Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je nakon toga da je biskup Komarica svojim izjavama i poređenjem Banje Luke i Bleiburga uvrijedio ne samo žive stanovnike Banje Luke, Potkozarja i cijelog entiteta, već i mučenike koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

On je zatražio da se Komarica javno izvini zbog date izjave.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.Tačan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još nije utvrđen, a po do sada poznati podacima radi se o desecima hiljada.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku