hamburger-icon

Kliker.info

Biskup Komarica u Vatikanu : Hrvati u Bosni i Hercegovini su pred iskorjenjivanjem !?

Biskup Komarica u Vatikanu : Hrvati u Bosni i Hercegovini su pred iskorjenjivanjem !?

26 Oktobra
17:01 2014

komarica51Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica ocijenio je kako su Hrvati u BiH pred iskorjenjivanjem o čemu je izvijestio i kolege na Trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala od 5. do 19. listopada u Vatikanu na temu “Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije”.
Biskup Komarica gostovao je u programu Radio  Vatikana, gdje je govorio o tome kako je doživio sinodu, o problemima obitelji u BiH, te o njegovim mislima o novoproglašenom blaženiku, papi Pavlu VI. kao i o papi Franji.

U intervju za Radio Vatikan čije je dijelove u nedjelju prenijela KTA-a, biskup Komarica je trenutačno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim. – Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a napose stoga jer je katolička obitelj pred fizičkim istrebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugome dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja – naglasio je Komarica.

Podsjetio je kako se u Republici Srpskoj današnji broj Hrvata katolika procjenjuje na oko 15.000 dok ih je prije rata u tom entitetu živjelo oko 220.000. Također, broj Hrvata katolika se iz godine u godinu smanjuje i na području Federacije BiH u kojoj ih živi najveći broj zajedno s brojnijim Bošnjacima. Biskup je naglasio i kako su Hrvati u BiH dobili najmanje pomoći za obnovu i povratak kako od međunarodnih donatora, tako i od domaćih institucija vlasti, istaknuvši protom kako su katolici dobili i najmanje od materijalne pomoći koja je godinama stizala u BiH. – To je nepravda. O tome ne smije Crkva šutjeti niti iole ozbiljan intelektualac ili pošten čovjek – zaključio je biskup Komarica. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku