hamburger-icon

Kliker.info

Biskup Komarica : Hrvatski političari iz Hercegovine su izdali pola zemlje, pola hrvatskog naroda

Biskup Komarica : Hrvatski političari iz Hercegovine su izdali pola zemlje, pola hrvatskog naroda

04 Maja
11:39 2011

‘Međunarodna zajednica uporno želi održati nestabilnost na našim prostorima, to su mi otvoreno kazali u brojnim europskim metropolama’, kazao je banjolučki biskup Franjo Komarica u Splitu. Za vrijeme protokolarnog posjeta županu Anti Sanaderu oštro se obrušio na hrvatske političare, a posebno na one iz Hercegovine .'Oni su izdali pola zemlje, pola hrvatskog naroda!

Ne odričem pravo da se brani Hercegovina, no što je sa stotinama tisuća Hrvata iz Sarajeva, Srednje Bosne, Banja Luke, Posavine? Bez obzira kako se država organizirala, svi oni imaju pravo biti na svom ognjištu’, emotivan je Komarica. Po njemu u Bosni i Hercegovini vlada ‘nepravedan mir koji neće dugo izdržati’, a cijelo društvo ‘zarasta ukrivo, na osnovu Daytona, između ostalog zato što politikom i dalje vladaju gospodari rata i gospodari mira’. Ukoliko se stanje hitno ne promijeni, kaže, ‘krivo zarasle kosti ponovno će se morati lomiti’.

Komarici još uvijek u ušima odzvanja izjava jednog ‘visokog hrvatskog političara iz Hercegovine’, koji se svojedobno čudio zašto nekoliko hiljada Hrvata i dalje živi u Banjoj Luci.‘Čudi me ponašanje političara i arogantnih međunarodnih predstavnika, a posebno sljepilo hrvatskih predstavnika iz Hercegovine i Hrvatske. Ispada da smo mi ostali manje vrijedni, da nismo jedan narod! Hrvati u Banjoj Luci krivi su samo zato što žele biti u rodnom kraju’, kazao je Komarica. Apelirao je na Sabor da konačno usvoji Zakon o pomoći Hrvatima izvan Hrvatske, koji čeka na drugo čitanje, dok je za hrvatsku zajednicu u Banjoj Luci zatražio političku, pravnu i materijalnu pomoć.

Bosna i Hercegovina, kaže, ne može funkcionirati jer je nasilno podijeljena i naopako uređena, no priznaje da će na koncu biti onako kako međunarodna zajednica odluči. Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru protumačio je kao ‘krik, apel koji pokušava ukazati da hrvatsko pitanje nije ispravno riješeno’, dok o ideji osnivanja trećeg entiteta u BiH nema osobito mišljenje.‘Gdje bi to bilo, na kojem prostoru?’ Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader obećao mu je konkretnu, i kratkoročnu i dugoročnu pomoć, a delegacija Županije krajem juna posjetit će Banju Luku. (Kliker.info-T-portal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku