hamburger-icon

Kliker.info

Bio kokice u strogom centru Beča : Sestre iz Sarajeva se spremaju i na “invaziju Amerike”

Bio kokice u strogom centru Beča : Sestre iz Sarajeva se spremaju i na “invaziju Amerike”

21 Jula
07:41 2015

kokice2Sarajke Sanela i Emina Mandžuka u centru Beča prodaju bio-kokice iz vlastite manufakture. Put do uspjeha bio je težak i pun problema tipičnih za žene i doseljenike u Austriju.

„Kada smo rekli da za trgovinu tražimo lokaciju u strogom centru grada, svi su nam se smijali. Jedni su rekli da je tamo nikada nećemo naći, drugi da je preskupo, treći da je konkurencija prejaka, a četvrti da pogotovo stranci u prvom bečkom okrugu teško dobiju lokaciju jer su ta mjesta navodno rezervisana za takozvano domicilno stanovništvo. Međutim, evo, trgovina je u pješačkoj zoni u strogom centru grada, mi i dalje smatramo da je našim kokicama upravo tu i mjesto, a posao se pripremamo proširiti i na Ameriku. A oni neka i dalje misle da ovo nije mjesto za nas“, smije se Emina Mandžuka dok u uredu „Popcornera“ iza istoimene prodavnice na stol postavlja nove uzorke kokica koje je u zadnjih nekoliko mjeseci osmislila njena sestra Sanela. „Pa ćemo ih sada još jednom testirati. Mi ovdje često doručkujemo kokice, biće to još jedan obilan poslovni doručak“, smije se Emina i pali mašinu za kafu.

Bez glutena, sa jagodom i đumbirom

Zajedno sa sestrom Sanelom, Emina Mandžuka već je nekoliko godina na čelu manufakture Popcorner koja u Beču proizvodi i prodaje biološke kokice za koje kažu da su jedinstvene na cijelom austrijskom tržištu. Za kokice se koristi isključivo kukuruz iz biološke proizvodnje, baš kao što su to i začini i arome koje kokicama daju specifičan ukus; od onih sa vanilijom i vasabijem, pa do onih sa metvicom ili đumbirom. U svakom slučaju bez laktoze i bez glutena. Popcorner kokice prodaju se u nekoliko tržnih centara u Beču te u prodavnicama jednog austrijskog trgovinskog lanca, a odnedavno i u određenim kinima. Već to se u bečkim poslovnim krugovima tumači kao veliki uspjeh, ali sestre Mandžuka kažu da na tome ne žele stati te da trenutno uveliko pripremaju i ekspanziju za Ameriku. „To bi trebala biti zaista velika stvar. O detaljima ne možemo govoriti jer još čekamo na neke potpise i ugovore, ali stvar izgleda dobro i mogla bi biti veliki uspjeh“, objašnjavaju sestre Mandžuka.

Bio-kokice za trudnice

Pri tome je njihova ideja sa bio-kokicama na početku bila sasvim mala i zapravo samo lična inicijativa koja je trebala ostati u privatnim krugovima. „Sve je počelo sa mojom trudnoćom“, priča Sanela Mandžuka. „Tada sam posebno pazila na ishranu, a te slatke bio-kokice su mi se izuzetno sviđale. Kako ih u Beču nije bilo, sestra mi ih je donosila iz Njemačke i Švicarske, a kako kokice nije baš najjednostavnije transportovati, u jednom trenutku mi je rekla da ih sama sebi pravim, što sam ja onda zaista i pokušala.”

Nakon Beča kokice bi trebale “osvojiti” i Ameriku

Ti pokušaji trajali su onda dobre dvije godine, ali se nakon toga rodila i poslovna ideja o manufakturi i direktnoj prodaji. „Sestra se već ranije bavila biznisom, pa je onda ona preuzela taj dio posla, dok se ja bavim kreativnim dijelom; osmišljavanjem novih proizvoda te dizajnom i komunikacijom. Mislim da je izuzetno važno znati ko šta dobro radi i ko je, tome shodno, za šta zadužen. Po meni je to osnovni preduslov za uspjeh“, priča Sanela.

Poslovna iskustva, oštri pregovori

Sestrina iskustva iz biznisa posebno su posljednjih godina bila od koristi, kada je manufaktura imala nekoliko, kako kaže Sanela, ozbiljnih i teških pregovora. Najprije je jedan dobavljač prijavio bankrot te je zbog nenaplaćenog novca ista sudbina na kratko prijetila i samoj manufakturi. Nakon toga uslijedila je tužba jednog velikog evropskog koncerna koji im je osporavao ime. „Oni su nas tužili i ja sam se bila prepala kada sam dobila pismo od advokata, jer nisam znala šta da radim. Moja sestra je, sa druge strane, bez problema odgovarala na pisma koja su stizala i iz Berlina i iz Pariza i iz Njujorka; mislim da je strategija tog koncerna bila da nas što više ustraši. Zahvaljujući mojoj sestri to im ipak nije pošlo za rukom i mi smo ime uspjeli i zadržati i zaštititi“, kaže Sanela. U međuvremenu i ona žustrije pregovara sa poslovnim partnerima. Vremenom se, objašnjava, čovjek i na to navikne i sraste sa biznisom kojim se bavi.

Problemi žena i doseljenika

A prilika za skupljati iskustvo i u ovoj oblasti te za naučiti i oštriji poslovni nastup, bilo je više nego dovoljno. „Zaista je bilo dosta stvari sa kojima smo se morale boriti i dosta zastrašivanja, da tako kažem. Prvo vam kažu da djevojčice poput nas nemaju šanse da dobiju lokal u centru. Onda se borite sa tim takozvanim autohtonim stanovništvom jer vam i oni kažu da vam zapravo nije mjesto u centru grada, jer imate tu neku doseljeničku pozadinu. Onda vas tuže zbog imena, a sa svim tim se borite dok ste istovremeno samohrana majka – za to zaista trebaju jaka i široka pleća. Ali kad sve to prebrodite i kada sve dobro organizujete, onda je radost uspjeha još veća“, priča Emina.

A sestre Mandžuka sve su očigledno dobro organizovale i sad je na redu ekspanzija u Ameriku. Tajna njihovog uspjeha je u tome što su, kažu, dobar kolektiv i što jedna u drugu imaju puno povjerenje. Te što su u poslovanju podijelile sfere djelovanja. „To je osnovno, da svako radi oni što najbolje zna i da postoji jasna vizija u koju se vjeruje”, kaže Emina Mandžuka. “A kada to imate, onda je potpuno nebitno ko ste, šta ste i odakle dolazite!”

(Kliker.info-DW)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku