hamburger-icon

Kliker.info

Bilo jednom u Americi : Farma koza kao povratak istinskim vrijednostima života

Bilo jednom u Americi : Farma koza kao povratak istinskim vrijednostima života

24 Juna
07:21 2010

 Šta je to natjeralo Mukit Hossaina, bivšeg  izvršnog  direktora jedne telekomunikacijske firme da počne uzgajati koze na farmi od 6 hektara u Sjevernoj Virginiji? On pokazuje na svoje dvije male kćerke, i napominje da je život postao fokusiran samo na materijalno.Sve se počelo svoditi na skupocjenu odjeću. Na dokazivanje statusa. Na to ko ima boljeg momka, ljepšu djeovjku. A kada petogodišnjak, ili šestogodišnjak počne tako razmišljati, pomislio sam da je to jako opasno, i onda smo se odlučili odseliti na farmu.Hossain se odlučio na to kako bi započeo novu karijeru  koja ima i misiju: obezbijediti 300 hiljada američkih Muslimana u Sjevernoj Virdžiniji halal mesom, koje je uz to organičko, bez ikakvih pesticida i aditiva.

Hranim koze uglavnom travom i sjenom, a sijeno kupujem od lokalnih farmera, posebno onih koji koriste prirodno djubrivo, kaže on.Hossain kaže da najveći dio posla na farmi obavlja sam, podižući koze, hraneći ih, njegujući ih. Dodaje da je meso halal ne samo ako je životinja ubijena na odgovarajući , human način, nego ako ju se i tretira humano dok su žive.Smatram da domaćim životinjama  treba pružiti istu vrstu njege i pažnje koju čovjek pruža kućnom ljubimcu, kaže Hossain.Hossain nije imao prethodnog iskustva s životom na selu prije nego je i sam postao farmer. No kaže da je pun optimizma kada je u pitanju njegov novi biznis.  Osim sve većeg tržišta za halal meso medju Muslimanima, Hossain objašnjava da je sve veća potražnja za organičko meso medju mnogim Amerikancima.

Čini mi se da trenutno imam više potražnje nego što mogu ponuditi. Moj problem nisu nove mušterije, moj problem je što ne mogu povećati kapacitet, govori Hossain.Hossain kaže da preuzima mušterije od velikih lanaca samoposluga, i stvara sve bolju reputaciju u halal trgovinama poput prodavnice Muhammad Zaheda, koji objašnjava:Svi muslimani insistiraju na halal mesu. Mi im nudimo kozetinu, jagnjetinu, junetinu, teletinu  – sve vrste halal mesa koje je moguće pronaći u Americi.Hossainova supruga Sabrina takodjer radi na farmi. On govori da im je taj potez bio najzdraviji u životu do sada, a posebno za djecu, i dodaje:Ne govore više i cipelama poznatih kreatora, nego o aktivnostima na farmi koje ih čekaju.Sasvim drugačiji pristup životu, vrlo tih, i vrlo, vrlo smiren, zaključuje Sabrina Hossain. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku