hamburger-icon

Kliker.info

Bild doktoru za “presađivanje glave”: Da li ste vi budala?

Bild doktoru za “presađivanje glave”: Da li ste vi budala?

12 Maja
06:04 2015

presadjivanje21Italijanski neurohirurg Sergio Canavero izjavio je u intervjuu njemačkom tabliodu “Bild” da 2017. želi da presadi ljudsku glavu i da za finansiranje svojih ideja želi da privoli fondaciju najbogatijeg čovjeka na svijetu, Amerikanca Billa Gatesa.

“Da li ste vi budala, doktore Canavero”, pitao je “Bild” ovog neurohiruga koji u ljekarskim krugovima, kako se navodi, važi i za pionira i za velikog čudaka.

“Ako sam ja lud, onda je takav i jedan broj najuglednijih hirurga svijeta. Oni svi žele da zajedno sa mnom izvedu operaciju i da pišu historiju”, odgovorio je Canavero i opisao operaciju presađivanja ljudske glave.Glava jednog tjelesno neizlječivo bolesnog čovjeka bi trebalo, prema Canaveru, da se presadi na tijelo jednog “donora”, koji je moždano mrtav.

Oba organizma bi, pri tom, smatra ovaj neurohirurg, morala da budu ekstremno ohlađena i sa ultraoštrim medicinskim oruđem razdvojena od kičme, kako bi se moguće štete držale na najmanjem nivou. Pošto bi se glava presadila, onda bi tijelo donatora bilo više sedmica u vještačkoj komi, kako bi se srastanje bilo što bolje, a elektrode bi, pri tome, kako je objasnio doktor, trebalo da simuliraju nervna vlakna.

“Šanse Gagarina i Armstronga bile su mnogo lošije”

“Rusi su Jurija Gagarina poslali u svemir, Amerikanci Neila Armstronga na Mjesec… njihove šanse da prežive bile su puno lošije”, branio je svoju ideju ljekar, koji za 2017. godinu najavljuje da želi da operiše i da mu je za to potreban tim od 150 ljudi i budžet od 15 miliona dolara.

“Postoji više ljekara koji žele da učestvuju… za finansiranje želim da pridobijem fondaciju Billa Gatesa”, rekao je Canavero, naglasivši da želi da operiše u Americi ili, ako bi bilo zabranjeno, onda u Kini.Doktor kaže da već ima i glavu za tu operaciju i da je riječ o Valeriju Spiridonovu, 30-godišnjem paralisanom Rusu.

“Onaj ko Valerija želi da odgovori od te operacije, savjetujem mu da 24 sata sjedi u njegovim invalidskim kolicima i vodi njegov život”, kaže Canavero.Za sada, postoje transplantacije glave na miševima, pacovima, psima i majmunima.

“Postoje pacovi koji ponovo mogu da hodaju”, rekao je Canavero i ukazao da, međutim, postoji problem što nijedna eksperimentalna životinja ne preživi duže od 20 dana.

Na pitanje “Bilda” da li ima moralnu dilemu, doktor kaže da nema.

“Ne, ja sam mehaničar”, rekao je Canavero.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku