hamburger-icon

Kliker.info

Bilal Bosnić iza rešetaka : Ko je i za kakve ciljeve se bori vođa vehabija u Bosni i Hercegovini (Video)

Bilal Bosnić iza rešetaka : Ko je i za kakve ciljeve se bori vođa vehabija u Bosni i Hercegovini (Video)

03 Septembra
21:53 2014

Bilal126Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas 16 osoba u akciji borbe protiv terorizma, a među uhapšenima je javnosti najpoznatiji Husein Bosnić iz Bužima, zvani Bilal, koji je državljane BiH i javno pozivao da se uključe u ratove na strani radikalnih islamističkih organizacija.U jutros započetoj akciji “Damask” u objektima u kojima su živjela šesnaestorica osumnjičenih za terorizam zatečeno je još 15 osoba koje nisu uhapšene, ali su predmet nadzora kako bi se utvrdilo zašto i pod kojim uslovima borave na ovim adresama.

“Uhapšene osobe dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te sa učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija poput organizacije ‘Džebhatun Nusra’ i Islamske države Iraka i Levanta (ISIL)”, izjavila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA, istakavši da je u akciji “Damask” na širem području BiH učestvovalo više od 200 policijskih službenika.Upravo su pripadnici ISIL-a u Iraku svirepo ubili dvojicu novinara objavivši i video-snimak njihovog klanja, a prema obavještajnim podacima u ovoj zemlji još boravi bh. državljanin Bajro Ikanović iz Hadžića, koji je jedan od komandanta u Islamskoj državi. Ikanović je za terorizam osuđen u Sudu BiH 2007. godine, ali je nakon odležane zatvorske kazne od četiri godine nastavio svoj ratnički put.

KRIVIČNA DJELA: Svi pohapšeni u akciji “Damask” osumnjičeni su da su počinili krivična djela: finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe. U SIPA su naglasili da su mnogi od njih već ratovali u Siriji i Iraku na strani radikalnih islamističkih vojnih formacija.Tokom hapšenja i pretresa izvršenih na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića pronađen je propagandni materijal, veća količina oružja, municije i druge vojne opreme, te kompjuteri i kompjuterska oprema.

“Danas je formiran operativni štab akcije ‘Damask’ kojom rukovodi direktor SIPA Goran Zubac. Današnja hapšenja rezultat su istrage pokrenute prije dvije godine, koja je intenzivirana u zadnje vrijeme”, dodala je Jozićeva.Danas uhapšeni Bilal Bosnić iz Bužima osumnjičen je da je organizovao i finansirao odlazak više bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku. Bosnić, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH, javno je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže stranim oružanim formacijama, a više puta je, takođe javno, osporavao ustavni poredak u BiH.

VIDEO-SNIMCI: Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže ISIL-u zabilježen je i na video-snimku s nedavnog predavanja koje je održao pred sljedbenicima s područja Cazina. Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije jer, navodno, ima četiri žene.Vehabijskom zajednicom u BiH upravlja i Nusret Imamović iz Gornje Maoče, koji je, nakon što je organizovao mobilizaciju brojnih mladića iz BiH i poslao ih na strana ratišta, i sam početkom ove godine otišao u Siriju.

Pripadnici SIPA u Gornjoj Maoči uhapsili su danas Eduarda Durgutija, zvanog Muaz, te Adema Karamuju.U selu Ošve, kod Maglaja, uhapšen je Hamdo Fojnica, otac Emraha Fojnice, koji je nedavno poginuo u Iraku tokom izvođenja samoubilačkog bombaškog napada. Emrahu Fojnici suđeno je u Sudu BiH zbog pomaganja Mevludinu Jašareviću, koji je 2011. izvršio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Emrah Fojnica, za razliku od Jašarevića, nije osuđen i pušten je na slobodu.

Na portalima bliskim selefijskoj zajednici objavljeno je da je Hamdo Fojnica slavio “mučeničku smrt” svog sina Emraha.Prema neslužbenim informacijama, u akciji “Damask” uhapšeni su i Zeničani Mirza Kapić i Muhamed Džerahović, koji se vratio s ratišta u Siriji.OTAC ŠESTORO DJECE: Pripadnici SIPA u Sarajevu su uhapsili dvadesetdvogodišnjeg Emina Hodžića i Elvira Muratovića (35), zvanog Hamza. Članovi Muratovićeve porodice izjavili su da je Elvir, otac šestoro maloljetne djece, “uhapšen zbog islama”.

“Oni pokušavaju da to zaustave. Nije mi jasno iz kojeg razloga dolaze. Čovjek nije ni zaposlen, radi kao privatnik. Kakav terorizam? Oni prave teroriste. Koga god vide sa bradom uhapse ga – ako ima bradu i nosi kratke pantalone. Ako se skupe trojica muslimana da klanjaju, odmah je to skup terorista”, izjavio je za “Anadoliju” Emir Muratović, brat uhapšenog Elvira.U SIPA ističu da od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano prikupljaju informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta i da je “Damask” rezultat tih višegodišnjih aktivnosti.

“SIPA je ranije Tužilaštvu BiH podnijela tri izvještaja protiv više osoba zbog sumnje da su organizirali terorističke grupe, vrbovali radi terorističkih aktivnosti i javno podsticali na terorističke aktivnosti. Ove prijavljene osobe su van BiH i za njima je raspisana potjernica”, rekla je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA, naglasivši da se aktivnosti u akciji “Damask” nastavljaju u pravcu otkrivanja svih izvršilaca.Medijske informacije koje govore da je na ratištima u Siriji i Iraku učestvovalo i učestvuje oko 150 državljana BiH u SIPA nisu mogli potvrditi, kao ni reći koliko ih je do sada poginulo na stranim ratištima.

Pohapšeni u akciji “Damask”

1. Husein Bilal Bosnić

2. Hamdo Fojnica

3. Eduard Durguti

4. Adem Karamuja

5. Emin Hodžić

6. Muhamed Džerahović

7. Mirza Kapić

8. Safet Brkić

9. Ibro Delić

10. Elvir Muratović

11. Sedin Huseinović

12. Enes Mešić

13. Senad Hukić

14. Fikret Zukić

15. Avdulah Hasanović

16. Jasmin Jašarević

Islamska država do Vatikana

Za Islamsku državu bori se i 50 Italijana u čijem je regrutovanju učestvovao i Bilal Bosnić, koji im već duže daje podršku, potvrdio je nedavno vehabijski vođa u intervjuu italijanskom listu “La Repubblica”.

“Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme”, rekao je Bosnić.

Kontroverzni imam Bilal Bosnić djelovao je kao regruter islamskih militanata u sjevernim italijanskim regionima, sve do prošle godine kada je italijanska protivteroristička jedinica pokrenula istragu protiv njega. Pored Bosnića, italijanska policija je tada pokrenula istragu i protiv pet džihadista koji su bili stacionirani u Veneciji, a među njima je bio i Ismar Mešinović, koji je u međuvremenu poginuo u borbama u Siriji, a koji je poveo i dvogodišnjeg sina, za kojim se i dalje traga.

Međunarodna saradnja

Po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, SIPA je akciju “Damask” izvela u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, pripadnicima MUP-a RS, policije Brčko distrikta, te MUP-ova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da je u ovoj akciji ostvarena značajna međunarodna saradnja.

“Tužiteljstvo BiH i policijske agencije prate i dalje će pratiti pojave u BiH i djelovanja pojedinaca koji se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima”, saopštili su iz Tužilaštva BiH, kojem će SIPA, nakon kriminalističke obrade, predati juče uhapšenih 16 osumnjičenih za terorizam.

Pokrivena sva sumnjiva lica

MUP RS operativno pokriva sva lica koja se dovode ili se mogu dovesti u sumnju da se bave pružanjem podrške terorističkim aktivnostima ili finansiranjem tih aktivnosti, te vrbovanjem lica za odlazak na određena ratišta, izjavio je resorni ministar Radislav Jovičić.

On je potvrdio da republički MUP u saradnji s Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području RS provodi određene aktivnosti u kojima je priveden određeni broj lica (pripadnika vehabijskog pokreta) ne samo na području Srpske, nego na području cijele BiH.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku