hamburger-icon

Kliker.info

Bijesni Dodik : Gospođa Ashton bi mogla nešto malo i da pročita

Bijesni Dodik : Gospođa Ashton bi mogla nešto malo i da pročita

12 Januara
22:35 2010

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da Srbija ima pravo da donese rezoluciju o Srebrenici, ali on smatra da je “nekorektno izdvojiti samo jedan događaj, jer je zločina i stradanja bilo na svim stranama”.On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da svi oni koji su počinili ratne zločine treba da budu procesuirani, bez obzira iz kojeg su naroda.- Mislim da i oni koji su uime srpskog naroda počinili zločine trebaju da budu procesuirani, i praksa je pokazala da mi nismo osporavali takvu vrstu priče, ali ono što ‘nije fer’ ni od Evropskog parlamenta, koji je usvojio takvu rezoluciju, jeste to da se ignoriraju i srpske žrtve – rekao je entitetski premijer.Time se, smatra, ne pravi pomirenje u BiH.- Srebrenica jeste mjesto stradanja i zločina koji se desio, ali sigurno nije na dobrobit BiH da se na evropskom nivou obilježava samo jedan događaj kao da nije bilo i drugih stradanja – ustvrdio je Dodik.On kaže da bi bilo “daleko bolje da se donijela rezolucija o svim stradanjima u BiH, kao i na Balkanu i da bi to pomoglo BiH”.Naveo je i da mu nije poznat sadržaj rezolucije o Srebrenici, koju će eventualno usvojiti Parlament Srbije, te da ta država ima pravo na svoju politiku.

"O čemu uopšte priča Ashton?"                            Dodik je kazao da izjava visokog komesara EU za spoljnu i sigurnosnu politiku Catherin Ashton o referendumu u manjem bh. entitetu "pokazuje da ona dobija jednostrane informacije".Komentarišući jučerašnju izjavu Ashtonove da je BiH na kraju jedna jedinstvena zemlja, Dodik je poručio da ona mora da se upozna sa situacijom u ovoj zemlji, a ne da tako olako govori o nečemu što uopšte nije na dnevnom redu.- Ne znam o čemu ona uopšte priča i očigledno je da nije informisana. Referendum koji se priprema ne dovodi u pitanje BiH u pogledu statusa, već će dati odgovor na pitanje da li je ovaj narod za Dejtonski sporazum i protiv nametanja zakona. Gospođa Ashton bi mogla nešto malo i da  pročita, pa bi vidjela da visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Nije protiv integracije BiH u NATO                             Dodik je također rekao da misli da BiH treba da bude integrisana u NATO u narednim godinima, te da se ne protivi da se narod o tom pitanju izjasni na referendumu, kada za to dođe vrijeme.On je rekao da Vlada RS i SNSD, na čijem je čelu, nisu donosili nikakve konkretne odluke u vezi s NATO integracijama BiH, iako to podržavaju.- Mislim da treba da budemo integrisani u NATO u narednim godinima i da provedemo određene potrebne procedure. Treba imati u vidu da je 2005. godine donesen Zakon o Oružanim snagama BiH u kojem je ta orijentacija već utvrđena – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.On je istakao da u ovom trenutku nema nikakvih termina za donošenje odluke o prijemu BiH u NATO.- Kada to bude potrebno učiniti, nismo protiv toga da se ljudi izjasne na referendumu o tom pitanju, ali moraju da im bude jasni svi elementi koji mogu da budu opredjeljujući i za i protiv’ – smatra Dodika.

Član predsjedništva BiH iz RS ostaje Srbin                   Dodik je rekao i da usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima ne može dovesti manji bh. entitet u situaciju da član Predsjedništva BiH ne bude Srbin.- To se ni u jednoj varijanti neće dogoditi, mada nema smisla da hipotetički sada govorim o tome. Ako se pristane na aranžmane koje neko zamišlja, možda i može. Ali ovdje je problem što se ne pristaje na aranžmane’ – rekao je Dodik.On je istakao da se to pitanje može jednostavno završiti tako što će biti biran jedan član Predsjedništva iz RS, te dva iz FBiH, ali da ne mogu biti iz istog naroda.Dodik je naveo da su relevantni predstavnici Suda za ljudska prava u Strazburu, koji je nedavno presudio da je Ustav BiH diskriminatorski u odnosu na mogućnost biranja predstavnika iz nacionalnih manjina, rekli da u tom slučaju ne bi bilo diskriminacije.- To je rješenje. A, ako neko misli da zbog toga promijeni cijelu konfiguraciju Predsjedništva BiH, to je iluzoran posao i to se neće dogoditi – naglasio je Dodik.On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da je jedan član Predsjedništva iz RS, i to Srbin, a dva iz Federacije BiH, Bošnjak i Hrvat, zbog čega je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da postoji diskriminacija u pogledu kandidovanja, jer je isključena mogućnost da i ostali mogu da se kandiduju i tražio da se to prilagodi Evropskoj konvenciji.  (Kliker.info-Fena-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku