hamburger-icon

Kliker.info

Bijeli dim iznad Baščaršije : Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva

Bijeli dim iznad Baščaršije : Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva

27 Marta
20:03 2013

Ivo Komšić novi je gradonačelnik Sarajeva, odlučeno je na nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva. Komšić je dobio 15 glasova, protiv je bilo sedam, suzdržanih pet. Njegov protukandidat Igor Kamočaji, kojeg je predložila Socijaldemokratska partija (SDP),  osvojio je 12 glasova za, protiv je bilo 12, suzdržana tri.Ivo Komšić, na prezentaciji programa, rekao da je kandidaturu prihvatio da bude dio rješenja, a ne dio kompliciranja odnosa u Gradskom vijeću i Gradu Sarajevu.
 
"Moj glavni program će biti da sjednice ne liče na ovu danas. Bio sam zaprepašten zaoštrenošću odnosa, što nam nije potrebno", rekao je Ivo Komšić i dodao: "Mi moramo da integriramo grad Sarajevo. Naš grad nije integriran, ne možemo ga ni institucionalno integrirati. Taj napor je napravila prošla vlada. Mi moramo nastojati integrirati grad, raditi na funkcijama u povezivanju dva dijela grada, jer administrativne granice ne možemo promijeniti."Gradimir Gojer (Stranka za BiH) istakao je da mu je jako drago što su dva kandidata Hrvati iz Bosne i Hercegovine.On je dodao da je veoma interesantno to što je jedan kandidat (Ivo Komšić op.a), bio profesor i mentor drugom kandidatu (Igoru Kamočajiu, op.a). Ivo Komšić je rođen 16. juna 1948. godine u Kiseljaku. Po nacionalnosti je Hrvat.
 
Na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine, Ivo Komšić je sudjelovao u izboru za člana Predsjedništva RBiH kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP). Obnašao je funkcije člana Predsjedništva Republike BiH,  predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH (2000-2002.). Nakon Kongresa SDP-a BiH 2002  postaje jedan je od osnivača SDU BiH.U periodu od oktobra 2007. godine do Vanrednog Kongresa SDU BiH u decembru 2007. godine obnašao je funkciju VD predsjednika SDU BiH. Od 2006. do 2010. godine bio je zastupnik SDU BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i Domu Naroda FBiH. Trenutno je dekan Filozofskog fakuklteta Univerziteta u Sarajevu zbog čega je 2010. godine zaledio svoj stranački status.
 
Podsjećamo, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća počela je 12. marta kada su predloženi kandidati za gradonačelnika bili Stjepan Kljujić (SDU), Igor Kamočaji (SDP) i Jakob Finci, koji je bio nestranački kandidat predložen od Naše stranke. Finci je ispao u prvom krugu, dok su u drugom Kljujić i Kamočaji u drugom krugu imali po 12 glasova nakon čega je sjednica prekinuta.Nastavak je zakazan za 20. mart, ali kako na Kolegiju Gradskog vijeća nije bilo dogovora o načinu glasanja i o kandidatima sjednica je odgođena za 25. mart. Ta sjednica trajala je skoro sedam sati, predloženi kandidati bili su Kljujić i  Kamočaji, a niti jedan od njih nije dobio dovoljan broj glasova (15).

Ivo Komšić je rođen 16. juna 1948. godine u Kiseljaku. Po nacionalnosti je Hrvat.Na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine, Ivo Komšić je sudjelovao u izboru za člana Predsjedništva RBiH kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP). Obnašao je funkcije člana Predsjedništva Republike BiH,  predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH (2000-2002.). Nakon Kongresa SDP-a BiH 2002  postaje jedan je od osnivača SDU BiH.U periodu od oktobra 2007. godine do Vanrednog Kongresa SDU BiH u decembru 2007. godine obnašao je funkciju VD predsjednika SDU BiH. Od 2006. do 2010. godine bio je zastupnik SDU BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i Domu Naroda FBiH. Trenutno je dekan Filozofskog fakuklteta Univerziteta u Sarajevu zbog čega je 2010. godine zaledio svoj stranački status.(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku