hamburger-icon

Kliker.info

Bijela kuća potvrdila : Američke snage povlače se iz Sirije, Trump proglasio pobjedu nad ISIL-om

Bijela kuća potvrdila : Američke snage povlače se iz Sirije, Trump proglasio pobjedu nad ISIL-om

20 Decembra
05:07 2018

Sjedinjene Države počele su da povlače snage iz Sirije, dok ulaze u novu fazu kampanje protiv Islamske države, saopštila je u srijedu Bijela kuća , tvrdeći da je “teritorijalni kalifat” te ekstremističke organizacije poražen.

“Pobjede nad Islamskom državom ne znače kraj globalne koalicije ili njene kampanje. Počeli smo da vraćamo američke trupe kući dok prelazimo na sljedeću fazu te kampanje”, saopštila je portparolka Bijele kuća Sarah Sanders.

Glas Amerike navodi da je neimenovani američki zvaničnik rekao agenciji Reuters da Washington planira da povuče trupe za 60 do 100 dana, a da će State department evakuisati osoblje iz Sirije za 24 sata.

Drugi zvaničnik rekao je da američka vojska planira puno povlačenje, ali da bi to mogla da uradi brže od 60 – 100 dana.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru u srijedu proglasio pobjedu nad Islamskom državom u Siriji i nagovjestio skoro povlačenje.

“Pobjedili smo Islamsku državu u Siriji, moj jedini razlog što smo bili tamo za vrijeme Trumpovog mandata”.

Donald J. Trump@realDonaldTrump

We have defeated ISIS in Syria, my only reason for being there during the Trump Presidency.89.6K9:29 AM – Dec 19, 2018Twitter Ads info and privacy50.1K people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Portparolka Pentagona Dana White  saopštila je da je “koalicija oslobodila teritoriju pod kontrolom ISIS-a”, ali da kampanja protiv te ekstremističke grupe nije okončana”.

“Nastavićemo da sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima da porazimo ISIS gdje god se nalazi”, navela je VWite u saopštenju.

Sekretar za odbranu James Mattiss i drugi visoki američki zvaničnici prethodno su se zalagali za dugoročnije američko vojno prisustvo u Siriji da bi se osiguralo da Islamska država ponovo ne ojača. Međutim, predsjednik Trump više puta je izrazio želju da se američki vojnici povuku iz Sirije, kada to bude moguće.

Trumpov saveznik, republikanski senator 
Lindsey Graham  rekao je da bi povlačenje imao “katastrofalne posljedice” po Sjedinjene Države, region i cijeli svijet.

“Američko povlačenje u ovom trenutku predstavljalo bi veliku pobjedu za ISIS, Iran, Bashara al Asada i Rusiju”, naveo je Graham u saopštenju.

Odluku o povlačenju kritikovali su i drugi članovi Kongresa, iz obje stranke.

Britanski ministar odbrane rekao je da nije saglasan sa Trumpovom ocjenom da je Islamska država u Siriji poražena. Izraelski premijer
Benjamin Netanyahu  rekao je da će njegova zemlja razmotriti američku odluku da povuče snage iz Sirije i da će se pobrinuti za svoju bezbjednost.

U Rusiji, ministarstvo inostranih poslova ocjenilo je da povlačenje američkih vojnika stvara uslove za političko riješenje krize u Siriji.

U Siriji uglavnom pripadnici specijalnih snaga

Sjedinjene Države imaju oko dvije hiljade vojnika u Siriji, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih snaga koji blisko sarađuju sa savezom Kurda i arapskih milicija, poznatog kao Sirijske demokratske snage (SDF).

Partnerstvo sa SDF-om tokom proteklih nekoliko godina dovelo je do poraza Islamske države u Siriji, ali je razbjesnelo Ankaru, koja kurdske snage u savezu vidi kao ogranak kurdske ekstremističke grupe u Turskoj.

Poslije potpunog povlačenja vojnika iz Sirije, Sjedinjene Države i dalje bi imale značajno vojno pristustvo u regionu, uključujući i oko 5.200 vojnika u Iraku.

Međutim, Mattis i zvaničnici State departmenta ranije su strahovali od napuštanja Sirije prije postizanja mirovnog sporazuma o okončanju građanskog rata u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, dok je raseljeno oko polovine predratne populacije od oko 22 miliona građana.

Mattis je u aprilu rekao: “Ne želimo da se jednostavno povučemo prije nego što diplomate postignu mir. Prvo pobjedite u ratu, a zatim osvojite mir”.

Trump je prethodno oštro kritikovao svog prethodnika Baracka Obamu zbog povlačenja američkih snaga iz Iraka, koje je prethodilo kolapsu iračkih snaga tokom ofanzive Islamske države 2014. godine.

Ako poslije povlačenja američkih vojnika iz Sirije, Islamska država ponovo ojača, Trump bi mogao da bude izložen sličnim kritikama.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku