hamburger-icon

Kliker.info

BiH: Zabranjen uvoz opasnih jabuka iz Čilea

BiH: Zabranjen uvoz opasnih jabuka iz Čilea

02 Septembra
07:18 2006

Ministar zdravstva i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić izdao je jučer naredbu kojom se, radi zaštite zdravlja građana, privremeno zabranjuje uvoz i promet jabuka iz Čilea.
 Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite RS-a dobilo je obavijest od Agencije za sigurnost hrane BiH da je u jabukama uvezenim iz Čilea pronađena visoka koncentracija thiabendazola (E 233), i to 11,5 mg/kg, što je 825 posto više od dopuštene količine koja iznosi 0,5 mg/kg  kazala je za Večernji list Nataša Aleksić iz Ministarstva zdravlja socijalne zaštite RS-a.
 Thiabendazol je vrsta fungicida (jedna vrsta pesticida) koja se koristi za održavanje kvalitete hrane. Budući da je pronađena povećana koncentracija u jabukama izdali smo naredbu kako bismo upozorili građane pri konzumiranju jabuka  kazala je N. Aleksić.
Po podacima Agencije za sigurnost hrane, sporne jabuke distribuirane su u Italiji i Bosni i Hercegovini. Uvoznik za Bi
H je tvrtka Voće Him Prom d.o.o iz Donje Lobinje u općini Gračanica.

Privremena zabrana prometa i uvoza jabuka iz Čilea trajat će do pribavljanja detaljnih informacija o mogućem štetnom djelovanju jabuka na zdravlje građana, a zabranu uvoza i prometa jabuka iz Čilea provodit će mjerodavne inspekcije.
Naredba je poslana svim mjerodavnim inspekcijama te graničnim inspektorima koji provjeravaju stanje na terenu kako bi se utvrdilo koliko je spornih jabuka uvezeno i gdje se prodaju u BiH  kazala je Nataša Aleksić.  Kako smo doznali, sastojak thiabendazol (E 233), koji se koristi kao dodatak prehrambenim proizvodima, ako je prisutan u većim količinama u hrani može izazvati ozbiljna kožna oboljenja. Obavijest Agencije za sigurnost hrane poslana je na adrese svih mjerodavnih institucija u BiH kojima je naloženo da provjere navedene podatke i naprave kontrole  kazala je N. Aleksić. U Ministarstvu zdravstva Federacije BiH upoznati su s obavijesti Agencije za sigurnost hrane i poduzimaju odgovarajuće korake. Detaljnije podatke o postojanju jabuka iz Čilea i štetnim posljedicama za zdravlje građana na području Federacije BiH znat će se tek sljedeći tjedan. (Večernji list)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku