hamburger-icon

Kliker.info

BiH ostala bez jedne od najboljih glumica svih vremena: Preminula Nada Đurevska

BiH ostala bez jedne od najboljih glumica svih vremena: Preminula Nada Đurevska

13 Septembra
23:10 2017

Nada Đurevska, doajen bosanskohercegovačke glume nakon teške bolesti s kojom se borila preminula je danas u Sarajevu u 65. godini života, piše agencija Patria.

Nada Đurevska je rođena 1952. godine u Skoplju. U Sarajevo je došla kao šestogodišnja djevojčica. Završila je Osnovnu školu Hasan Kikić, a potom je maturirala u Srednjoj medicinskoj školi, nakon koje je upisala i završila glumu. Njena prva uloga je bila u Čehovljevu Višnjiku, gdje je tumačila Varju.

Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a 2014. godine dobila je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Nedugo nakon toga povukla se iz aktivnog bavljenja glumom.  Na sceni i daskama koje život znače provela je više od 40 godina.

Ostat će upamćene njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija, Majka, Hasanaginica, Čekajući Godoa, U agoniji, Pješice. U ratnim godinama je igrala na sve tri scene sarajevskih pozorišta.

Nakon rata ostvaruje vrhunske kreacije u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

Igrala je i u mnogobrojnim televizijskim serijama i dramama, kao i u nizu filmova bh. hrvatske, srpske i makedonske kinematografije.

(Kliker.nfo-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku