hamburger-icon

Kliker.info

BiH na nogama : Protesti širom Bosne i Hercegovine, u Tuzli i Zenici gore zgrade kantonalnih vlada

BiH na nogama : Protesti širom Bosne i Hercegovine, u Tuzli i Zenici gore zgrade kantonalnih vlada

07 Februara
14:38 2014

protestdrugi7Na protestu protiv vlasti u Tuzli, na kojem se okupilo 10.000 ljudi, demonstranti su probili policijski kordon i upali u zgradu Kantonalne vlade  koja je u plamenu, a specijalna policija se povukla. Prosvjednici bacaju sve što im se nađe pod rukom kroz prozore, cijeli kancelarijski materijal, stolice, stolove, dokumente.Na protestu, trećem u tri dana, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.Drugi dan zaredom, protesti podrške tuzlanskim demonstracijama održavaju se  u gradovima širom BiH, u Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu i Jajcu.U Tuzli, Demonstranti su odbili da se sastanu sa premijerom Tuzlanskog kantona. I dalje ostaju pri tome da kompletna vlada treba dati ostavku i da je kasno za pregovore.

Aldin Širanović, vođa pokreta Udar koji je prvog dana poveo demonstrante, poziva građane da dostojanstveno protestvuju danas i da demokratskim putem iskažu svoje nezadovoljstvo.Zamolio je sve prosvjednike da ne prave nerede i izgrede, da ne napadaju policiju, ne gađaju kamenicama zgradu vlade već da budu dio demokratskih prosvjeda.Iako je preijer Vlade TK pozvao radnike tvornica u stečaju na pregovore, prema informacijama do kojih smo došli radnici se neće pojaviti na ovom sastanku. Širanović je rekao da oni također nećepregovarati s premijerom Seadom Čauševićem te da je njihov jedini zahtjev njegova ostavka.Javnosti se obratio i glavni tužitelj Tužiteljstva TK Tomislav Ljubić jer je prije nekoliko dana premijer TK Sead Čaušević prozvao i Tužiteljstvo da snosi odgovornost za ovaj socijalni bunt zbog kako navodi “kriminalnih privatizacija za koje nitko nije odgovarao. Ljubić je odbio odgovornost Tužiteljstva jer nema osnova za pokretanje istrage slučajeve privatizacije.

“Sve istrage i koje su bile pokrenute, a vezane su za privatizaciju su završene. U slučajevima u kojima smo mi postupali nije bilo nikakvog osnova da se donese tužiteljska odluka u smislu optuženja”, rekao je Ljubić.U četvrtak navečer je održana i vanredna sjednica koju je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić održao sa premijerima Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnicima tužilaštava i sigurnosnih agencija.Premijer Nikšić je izrazio žaljenje zbog svih povrijeđenjih tokom protesta u Tuzli, naročito poželjevši brz oporavak teško povrijeđenom policajcu Bećiru Điniću koji je u teškom stanju.Pozvao je sve građane da snagom argumenata u dijalogu sa predstavnicima insitucija sistema krenu u rješavanje problema.Takođe je rekao  kako je policija dužna u svom radu primjenjivati najviše standarde zaštite prava i sloboda.

Protesti širom BiH
U Sarajevu, ispred zgrade kantona se uoči protesta zakazon za 13 sati okupilo oko 100-tinjak ljudi, uz jake mjere obezbjeđenja. Kordon specijalne policije je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.Ranije je Sindikat policije Kantona Sarajevo saopćio je danas povodom jučerašnjih protesta ispred zgrade Kantonalne vlade, da “ni u kom slučaju ne može prihvatiti činjenicu da se nezadovoljstvo iskazuje na destruktivan i rušilački način koji za posljedicu ima uništavanje privatne ili društvene imovine, te povrjeđivanje velikog broja policijskih službenika”.Sindikat moli građane Kantona Sarajevo da se prilikom organizacije protesta suzdrže od destruktivnih i rušilačkih aktivnosti, a naročito od bilo kakvih fizičkih ataka na policijske službenike jer su, kako je navedeno, ispod policijskih pancira i šljemova također samo radnici i građani.U Bihaću, oko 3.000 građana građana okupilo se i danas u Bihaću u znak podrške Tuzlacima, ali i da iskažu nezadovoljstvo zbog brojnih problema koje muče i građane Bihaća.Nezadovoljni građani, studenti, nezaposleni, radnici koji su ostali bez posla koji svakog časa pristižu od vlasti traže promjene, rješavanje brojnih socijalnih problema, rješavanje pitanja gladnih građana kojih je svakim danom sve više, rješavanje nezaposlenosti, ali i krize koja potresa zakonodavnu i izvršnu vlast već mjesecima.”Izašao sam da vidim, ne bi li to krenulo na bolje. Drago mi je što se ta masa probudila. Samo trebalo bi to masovnije. Vidite šta u ovoj državi od nas rade. Političari su ogromne pare uzeli, narod pao na najniže grane,’ kazao je jedan od okupljenih. Stotinjak građana Banjaluke protestnom šetnjom kroz centar grada izrazilo je podršku građanima Tuzle i njihovim zahtjevima poručivši da su problemi radnika i građana isti u svim dijelovima BiH, te da podržavaju zahtjeve koji su usmjereni na ostvarivanje radničkih prava.
Nezadovoljstvo građana iskazano je i u  Zenici.  Aljazeera javlja da su demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja reporter agencije Anadolija iz Zenice, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.Više hiljada građana Zenice okupilo se ispred Vlade ZDK, trećeg dana protesta u Bosni i Hercegovini, započetih u cilju podrške demonstrantima u Tuzli, koji su prvi izašli na ulice.

.U Mostaru će u 16 sati na Španskom trgu biti nastavljeni protesti podrške građanima Tuzle. Mostarci su u četvrtak blokirali saobraćaj na raskrsnici na Španskom trgu te zapalili jedan kontejner sa smećem. Protest je protekao bez incidenata.Načelnik Općine Jajce Bare Pršlja podržava najavljeno mirno okupljanje građana ispred zgrade općine, saopćila je članica neformalne grupe građana Leni Hrnjić.”Načelnik nam je u razgovoru potvrdio da je voljan dati policijsku pratnju da svi učesnici prošetaju kroz grad i izraze svoje nezadovoljstvo, kao i zatvoriti saobraćaj za vrijeme okupljanja”, rekla je Hrnjić.Načelnik Pršlja je zamolio građane da se suzdrže od incidenata.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

2 0 komentara

 1. kuruzovic
  kuruzovic 07 Februara, 15:27

  Nije tacno da je “cijela” BiH na nogama. Samo u gradovima gdje Bosnjaci obnjasaju vlast traje “dirigirana” pobuna. Ne lazite

  Odgovori
 2. far
  far 12 Marta, 12:52

  Sve demonstrante je trebalo rastjearti energicnijom upotrebom sile.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku