hamburger-icon

Kliker.info

Biden upozorava : “Naši najmračniji dani u borbi protiv covida-19 su pred nama, a ne iza nas”

Biden upozorava : “Naši najmračniji dani u borbi protiv covida-19 su pred nama, a ne iza nas”

23 Decembra
04:53 2020

Izabrani američki predsjednik Joe Biden ne vidi dokaze da je masovni kibernetički napad na Sjedinjene Države pod nadzorom te je u utorak obećao na njega odgovoriti i najavio novi paket pomoći u koronakrizi jer najcrnji dani tek dolaze.

Kibernetički napad razotkriven prošle sedmice  pogodio je desetke američkih vladinih agencija i hiljade američkih tvrtki.

Državni  sekretar Mike Pompeo optužio je rusku vladu za taj napad.

“To je ozbiljan rizik koji se nastavlja. Ne vidim dokaze da je pod kontrolom. Ne vidim niti jedan. Nisam čuo ni za jedan. Ministarstvo obrane ne želi nas obavijestiti o mnogim pitanjima. Dakle, ne znam ništa što sugerira da je (napad) pod kontrolom”, rekao je Biden novinarima u Wilmingtonu u Delawareu.

Opcije koje Bidenova administracija razmatra kada preuzme ured 20. januara kao odgovor Moskvi zbog navodne uloge u kibernetičkom napadu uključuju novčane kazne i uzvratne napade na rusku infrastrukturu, otkrili su izvori upoznati s tim pitanjem za Reuters. 

Kremlj odbacuje umiješanost u kibernetički napad.

“Štetu tek treba utvrditi. Moramo proučiti, vrlo pažljivo, prirodu tih napada, kojeg su opsega i kolika je šteta učinjena”, rekao je Biden.

Procijenio je da će osiguranje kibernetičkog prostora Sjedinjenih Država možda stajati milijarde dolara.

“Ovaj se napad dogodio pod nadzorom Donalda Trumpa, dok on nije motrio”, rekao je Biden i dodao “Njegov neuspjeh naći će se pred mojim vratima”. 

Protivno brojnim političarima, uključivo iz njegove vlade, predsjednik Donald Trump umanjio je važnost kibernetičkog napada divovskih razmjera kao i navodnu ulogu Rusije u njima. 

Ministar pravosuđa Bill Barr, koji ovih dana napušta vladu, ponovno je u ponedjeljak proturječio predsjedniku, ocijenivši da Moskva stoji iza napada.

Najcrnji dani tek dolaze

Kibernetički napad dodan je na rastući popis problema koji čekaju Bidena kad preuzme Ovalni ured, uključujući pandemiju koronavirusa i nastalu gospodarsku štetu.

Novi američki predsjednik rekao je da će njegova administracija predstaviti novi paket moći protiv covida-19, uključujući novi krug isplata pomoći. 

Biden je na konferenciji za medije u utorak rekao da je paket pomoći od 900 milijardi dolara, koji je ove sedmice  prošao u Kongresu, tek “prvi korak”, ali da će vlada morati više učiniti.

“Naši najmračniji dani u borbi protiv covida-19 su pred nama, a ne iza nas”, poručio je Biden. 

(Kliker.info-Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku