hamburger-icon

Kliker.info

Biden imenuje članove svoje administracije, Trump nastavlja pravnu bitku

Biden imenuje članove svoje administracije, Trump nastavlja pravnu bitku

18 Novembra
06:01 2020

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je usredsređen na imenovanje članova ključnog tima u Bijeloj kući, dok aktuelni presjednik Donald Trump nastavlja pravnu bitku da ospori rezultat izbora. 

Menadžerica Bidenovog izbornog štaba Jen O’Malley Dillon​, prva žena koja je predvodila uspješnu demokratsku predsjedničku kampanju, biće imenovana za zamjenicu šefa kabineta Bijele kuće, navodi se u saopštenju Bidenovog tima za tranziciju. Za šefa kabineta prethodno je imenovan još jedan Bidenov bliski savjetnik, Ron Klain​.

Dugogodišnji Bidenovi bliski saradnici Mike Donilon Steve Ricchetti​ takođe će biti u novoj administraciji, kao viši savjetnici predsjednika. Viša savjetnica predsjednika biće i Dana Remus​.

Kongresmen Cedric Richmond​, koji je bio koopredsjedavajući Bidenovog izbornog štaba i bivši predsjedavajući afroameričkog kokusa u Kongresu, takođe će biti viši savjetnik i direktor Bijele kuće za javni angažman.

Biden će takođe u utorak biti brifovan o pitanjima vezanim za nacionalnu bezbjednost, ali će za to biti zaduženi njegovi savjetnici, a ne vladini eksperti. Bijela kuća i dalje blokira početak procesa tranzicije na novu administraciju, koja bi trebalo da ima pristup vladinim agencijama i federalnim sredstvima uoči preuzimanja dužnosti 20. januara, prenosi Reuters.

Šefica Uprave za opšte poslove Emily Murphy ​još nije priznala Bidena “za predviđenog pobjednika” što je neophodno da bi tim novoizabranog predsjednika imao pristup vladinim agencijama i federalnim finansijskim sredstvima.

Portparolka Murphy saopštila je da će odluka o tome biti donijeta kada bude jasno ko je pobjednik izbora.

Trump i dalje odbija da prizna poraz i na društvenim medijima neosnovano tvrdi da je pobijedio, dok samo nekoliko republikanaca ističe da bi Bidena trebalo smatrati novoizabranim predsjednikom. Aktuelni predsjednik više puta je ustvrdio bez dokaza da je žrtva izborne krađe, a njegov izborni štab podnio je niz tužbi u ključnim državama.

Izborni zvaničnici iz obje stranke kažu da nema dokaza o ozbiljnim nepravilnostima. Portparolka Trumpovog izbornog štaba Erin Perrine ​u utorak je pravdala poteze kampanje, uprkos tome što su brojne države odbacile podnesene tužbe.

Na pitanje kojim dokazima raspolaže Trumpova kampanja, Perrine je rekla za Fox News da je “to sada dio njihovih napora i da će biti potrebno određeno vrijeme”.

U federalnom sudu u Pennsylvaniji u utorak će biti održan pretres po jednoj od tužbi Trumpova kampanje, kojom se izborni zvaničnici pokušavaju spriječiti da sertifikuju Bidenovu pobjedu u toj državi.

Biden je proglašen pobjednikom nakon što je, prema projekcijama većine medija, osvojio 306 elektorskih glasova, a Trump 232.

Rok da države potvrde izborne rezultate ističe 8. decembra. Takođe, po zakonu države su obavezne da do 14. decembra odrede elektore koji će izabrati novog američkog predsjednika.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku