hamburger-icon

Kliker.info

Biden : Amerika kani unijeti nove tonove u odnosu sa svijetom

Biden : Amerika kani unijeti nove tonove u odnosu sa svijetom

07 Februara
20:03 2009

Bidenov govor na konferenciji o sigurnosti što traje u Muenchenu agencija dpa opisuje kao prvi pokazatelj politike nove američke administracije u vezi s obranom i sigurnošću. U govoru je Biden nabrojao američke prioritete diljem svijeta i obećao veću američku "skromnost" u bavljenju tim pitanjima. "U Europu dolazim u ime nove administracije… Koja odlučno kani unijeti nove tonove ne samo u Washington, nego i američke odnose diljem svijeta". "Amerika će učiniti više", rekao je. "Nažalost, Amerika će i tražiti više od svojih partnera", dodao je američki potpredsjednik. "Nijedna zemlja, ma kako moćna bila, ne može sama", rekao je Biden. "Mi ne mislimo da savezi umanjuju američku snagu", nastavio je Biden. "Zato ćemo se angažirati. Slušat ćemo. Konzultirat ćemo se. Amerika treba svijet, baš kao što i svijet, vjerujem u to, treba Ameriku". Područja u kojima će, najavio je Biden, SAD trebati pomoć Europe i svijeta jesu provođenje plana o postizanju mirnog rješenja za ostvarenje dviju država za Izraelce i Palestince na Bliskome istoku, te daljnja potpora vladama u Pakistanu i Afganistanu.

Biden je dao naslutiti da će SAD zadržati pravo da i sam napadne budu li okolnosti to zahtijevale. "Radit ćemo u partnerstvu kad god to budemo mogli", rekao je. Biden je donio i primamljive ponude. Najavio je da Amerika neće više mučiti zatvorenike u Guantanamu i ukinut će taj zatvor na kubanskome tlu, ali istodobno od europskih zemalja traži spremnost na prihvaćanje zatvorenika. SAD će ostati u kontaktu i s Rusijom kad je u pitanju raketni štit dijelove kojega kani postaviti u Poljskoj i Češkoj, rekao je Biden. Ta je zamisao prošloga predsjednika Georgea W. Busha u Rusiji naišla na žestoko neodobravanje. Francuska i Njemačka u subotu su u Muenchenu već najavile strože sankcije protiv Irana ne pristane li ta zemlja ograničiti svoj nuklearni program, objavio je Reuters. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se službeni Berlin nada diplomatskom rješenju toga problema. Prisjetila se ponude novog američkog predsjednika Baracka Obame da izravno razgovara s Teheranom o tom pitanju, što za njegova prethodnika Busha nije dolazilo u obzir.

"Mislim da će nam nova američka administracija idućih mjeseci jasno pokazati na kakav pristup Iranu misli", rekla je Angela Merkel u Muenchenu. I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na toj je konferenciji o sigurnosti rekao kako alternative jačanju sankcija protiv Irana nema. On je i Rusiju pozvao na suradnju. "Treba nam ruska pomoć kako bi te sankcije protiv Irana djelovale", rekao je Sarkozy. "Ostalo nam je još samo jedno rješenje, jačanje sankcija protiv Irana i povezivanje s Rusijom u tome procesu". "Rusija mora odlučiti kakvom će se pokazati. Želi li mir, mora to i pokazati. Ako želi biti (globalni igrač), mora nam pomoći u vezi s Iranom", dodao je francuski predsjednik koji je iransko priopćenje o lansiranju prvoga satelita u orbitu opisao kao "izuzetno lošu vijest".  (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku