hamburger-icon

Kliker.info

BHAAAS pisao državnom sekretaru SAD : Pišemo ovo pismo gospodine Blinken, da Vas podstaknemo da djelujete prije nego što Evropa uđe u još jedan rat !

BHAAAS pisao državnom sekretaru SAD : Pišemo ovo pismo gospodine Blinken, da Vas podstaknemo da djelujete prije nego što Evropa uđe u još jedan rat !

14 Novembra
04:09 2021

Povodom  posljednjih dramatičnih događaja  koji su u konačnici  upereni protiv teritorijalnog  integriteta  i suvereniteta te pravnog poretka države BiH  Upravni odbor Bosanskohercegovačko-Američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS)  uputio je  oštro intonirano pismo  šefu američke diplomatije Anthonyju  Blinkenu.

Potpisnici pisma na početku naglašavaju da pišu u ime organizacije koja okuplja više od 250 univerzitetskih profesora, naučnika i istraživača, medicinskih doktora, umjetnika  i književnika , koji su našli utočište i postigli ogroman akademski uspjeh i javno priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama i  na širem podrulju Sjeverne  Amerike  tokom i nakon ratova u bivšoj  Jugoslaviji 1990-ih.

Pored toga ističu da pismo pišu i kao zabrinuti građani Sjedinjenih Država, naučnici,  koji su još uvijek vezani za svoju domovinu  Bosnu  i Hercegovinu.

-Pišemo jer, još jednom, kao 1990-ih, prijetnje suverenitetu Bosni  i Hercegovini  i političko odbacivanje njenog
multietničkog  tkiva predstavlja potencijalno nasilan izazov za živote i egzistenciju ljudi na  područjuZapadnog 
Balkana, ali i budućnosti Evrope i transatlantskih odnosa. 

Pišemo Vam, sekretare Blinken, da vas podstaknemo da djelujete prije nego što Evropa uđe u još jedan rat, ističe se u pismu Upravnog odbora Bosanskohercegovačko-Američke akademije nauka i umjetnosti  (BHAAAS) koji Blinkena informiše da su uprkos očiglednim političkim provokacijama i akcijama koje potkopavaju složenu institucionalnu strukturu izgrađena na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma etnonacionalistički lideri u Bosna i Hercegovina, te u Srbiji i Hrvatskoj  i dalje su prihvaćeni kao pregovarački partneri, čime su njihovi secesionistički ili ekspanzionistički snovi  dodatno osnaženi.

Podsjećaju i informišu Blinkena da Milorad Dodik  upravo stvara separatističku vojsku u Republici Srpskoj,  dok  se   Dragan Čović  otvoreno zalaže za “treći entitet” u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme, kako navode, bošnjačko rukovodstvo je slabo i zavisno od vanjske podrške, odnosno  pomoći međunarodne zajednice.

-To je ista politička dinamika koja je dovela do rata 1992. Čak šta više sada je totalno osnažena kombinacijom zanemarivanja regiona od strane EU i  nedostatkom otpora geopolitičkom  uplitanju  Rusije i Kine.Kao rezultat toga, države i narodi Zapadnog Balkana  su sada pijuni  u rukama velikih sila, jeftine nekretnine kojima se trguje od strane igrača čije akcije ne mogu kontrolisati. S obzirom na države u okruženju znatno povećavaju vojne izdatke i naoružavaju se, okolnosti na Balkanu počinju jezivo da liče na godine uoči Prvog svjetskog rata, ističe u pismu Upravni odbor BHAAAS-a.

Američkog državnog sekretara Blienkena upoznaju i sa činjenicom da ekstemisti i ratni zločinci  u susjednim državama BiH  inspiraciju za svoje djelovanje nalaze u desničarskim ekstremistima od Novog Zelanda do Sjedinjenih Država. Kako navode u pismu, takvi u isto vrijeme  ponovo  zagovaraju tezu da Evropu mora biti bijela i kršćanska ili će propasti, u što vjeruju i propagiraju i mnogi desničarski lideri na Starom kontinentu. 

S obzirom  na pomenute  tendencije , potpisnici pisma, uz puno razumjevanje delikatne pozicije  u kojoj se Sjedinjene Države nalaze,  traže od sekretara Blinkena da  poduzme neophodne korake kako se snovi ekstremista ne bi pretvorile u  noćnu moru svih nas zajedno.

– Bosna i Hercegovina se može reorganizirati samo  prema demokratskim principima multietničkog  i građanskog društva  umjesto segregacionih principa etnoteritorijalne podjele. Zaustavljanjem težnje ka segregaciji u Bosni i Hercegovini, možete poslati snažan signal da rasizam i nadmoć bijele rase će biti zaustavljeni i drugdje u svijetu.

Zbog toga Vas molimo da razmotrite sljedeće mjere:
1) Nametnuti ciljane ekonomske sankcije korumpiranim liderima koji osporavaju  suverenitet  i  ustavni  poredak BiH  i pozivaju EU da učini isto;
2) Izolovati i sankcionisati sve političke lidere koji se bave negiranjem genocida i revizionističkom istorijom;
3) Ponuditi podršku liderima civilnog društva koji su se  ktivno borili protiv etnonacionalističkih narativa na terenu decenijama;
4) Slanje najboljeg američkog diplomatskog tima u region;
5) Ojačati posvećenost SAD misijama NATO-a na Zapadnom Balkanu i zaštititi
porozne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine sa dodatnim NATO trupama;
6) Dajte prioritet miru i sigurnosti Bosne i Hercegovine u javnim istupima i zamolite 
Predsjednik Bidena  da učini isto, predlaže na kraju Upravni odbor Bosanskohercegovačko-Američke akademije nauka i umjetnosti  (BHAAAS) u pismu upućenom američkom državnom sekretaru Blinkenu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku