hamburger-icon

Kliker.info

“BH Zaev” dobio podršku utemeljitelja: Edin Delić preuzima Socijalnu pravdu i demokratiju!

“BH Zaev” dobio podršku utemeljitelja: Edin Delić preuzima Socijalnu pravdu i demokratiju!

29 Maja
06:23 2019

Ako se pod povećalo, onako na prvu, uzme nesporna činjenica da je novi četverogodišnji mandat Nermin Nikšić dobio u prvom krugu glasovanja, onda se tih oko 57 posto glasova od 22 hiljade  i nešto registriranih članova SDP-a s uredno plaćenom članarinom, koji su u nedjelju pristupili glasačkim kutijama, doista može tretirati kao dosta uvjerljiva pobjeda.     

Međutim, breme problema koji već mjesecima pritišću SDP, činjenica da svoje demokratsko pravo nije konzumiralo više od 50 posto registriranih članova SDP-a, i napokon rezultat Edina Delića od oko 37 posto naprosto upozoravaju da Nermin Nikšić i njegovi suradnici moraju ostati čvrsto na zemlji. Euforiji nema mjesta, izazovi tek predstoje. 

Delić odlazi?

Bez namjere da umanjimo i degradiramo nesporni Nikšićev trijumf, razlika između Nermina Nikšića i svježe krvi’ karizmatičnog Edina Delića je ipak jedva nešto više od 4 hiljade  glasova.

Enimga je i kako bi glasovalo onih skoro 23 hiljade  članova SDP-a koji nisu htjeli trošiti svoje nedjeljno vrijeme za odmor nego su radije ostali pasivni osluškujući razvoj događaja. Dakle, ključno je pitanje kako će se sada postaviti i ponašati Edin Delić, načelnik općine Lukavac, njegove pristaše, ali i brojno članstvo koje nije izašlo na izbore? 

Je li nakon završene utrke demagoški govoriti o jedinstvu i jačanju SDP-a ili tu stranku čeka nova diferencijacija i raslojavanje. Za Nermina Nikšića je sudbonosno i dugoročno izuzetno bitno i ohrabrujuće što je potukao svoje rivale Delića i Svetozara Pudarića u ‘oskrnavljenom’ Sarajevu i što je zadržao primat u ‘crvenom bastionu, Tuzli.

Ipak, Edin Delić je dosta uvjerljiv bio na razini Tuzlanskog kantona  i na tom prostoru će se najvjerojatnije i dalje voditi bespoštedna frakcijska borba i svaliti sve posljedice  izbora za predsjednika SDP-a, ali i kompletnog rukovodstva što tu stranku očekuje uskoro na Kongresu u junu.

Dnevni list doznaje iz vrlo pouzadnog mostarskog izvora, bivšeg istaknutog dužnosnika SDP-a, da će se poraženi Edin Delić ipak odlučiti za suprotni smjer političkog djelovanja i da vjerojatno napušta SDP.

Prema tvrdnjama našega izvora „BH Zaev“ preuzima pokret Socijalna pravda i demokracija sa zadaćom da zapravo što je moguće prije osmisli i formira novu političku stranku. Navodno su oko toga široki konsenzus postigli utemeljitelji SPD-a Zlatko  Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić.  

Šef DF-a Željko Komšić, naravno, nema ništa protiv da Delić preuzme pokret Socijalna pravda i demokracija, te da potakne i osnaži temeljnu misiju ujedinjenja ljevice. Međutim, potpuna je nepoznanica kako će Komšićev kratki fitilj reagirati ako Edin Delić zasjedne na tron nove stranke, opasne konkurencije.

Što dalje?

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oko novog projekta i odnosa spram matičnoga SDP-a postaviti Enver Bijedić, predsjednik kantonalne organizacije u Tuzli, koji se neskriveno sukobio s Nikšićem oko ulaska u vlast i koaliranja sa SDA i koji je podupro Edina Delića u izbornoj utrci za šefa stranke. 

Uz to Bijedić je u ‘smrtnoj’ svađi s gradonačelnikom Tuzle i  najmoćnijim ‘esdepeovcem’ u gradu Jasminom Imamovićem, koji je opet lojalan Nikšiću. Naravno, SDP nastavlja živjeti sa svojim nedaćama i kušnjama, s brojnim ciljevima i prioritetima.

Predsjednik Nermin Nikšić je odaslao vrlo mudru i umirujuću poruku da nema poraženih i da neće biti frakcijskih borbi. Obećao je naporan rad na jačanju stranačkog jedinstva i širenju stranke na prostoru RS-a.

Svakako će Nikšić sa svojim suradnicima koje izabere Kongres u junu  morati vrlo ubojito raditi na povratku poljuljanog multinacionlanog kredibiliteta SDP-a i napraviti snažan prodor prema simpatizerima hrvatske i srpske nacionalnosti i to baš u dvorištu gdje suvereno vladaju HDZ BiH i SNSD.

Kao prvi korak prema tome cilju, ako ga naravno i želi, Nikšić se mora potruditi da ispravi nacionalni balans unutar SDP-a po svim razinama. Sadašnja multinacionalna slika je predominanto „zelene“ boje. Nadalje, Nermin Nikšić među krucijalne zadatke i ciljeve mora staviti jačanje posrnulog SDP-a u Sarajevu.

Naprosto je šokanto da je SDP na širem području glavnog grada, gdje je intelektualna baza, tek četvrta ili peta po redu politička snaga. S tom se strankom SDA u  ‘multinacionalnom’ Sarajevu nedopustivi poigrava. Dani koji slijede bit će očigledno vrlo burni i iznimno zanimljivi. 

Javnost očekuje istup ‘zakopčanog’ Edina Delića. Slijedi utemeljiteljska skupština SPD-a, a onda i Kongres SDP-a. Hoće li umjesto primjerenog stapanja lijeve opcije doći do razornog razaranja?

I.Marić (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 29 Maja, 09:17

    … Stanje interesa i karaktera ljudi.Interes inicira-pokreće a karakter kontrolira.SDP-ea će biti i sa i bez Nikšića.Mnogo je grobara SDP-eu jer je brana konfesionalno-nacionalističkim konstruktorima jahanja Naroda i Ljudi.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku