hamburger-icon

Kliker.info

Bh. slikar Safet Zec iz Počitelja poručuje: Stidim se!

Bh. slikar Safet Zec iz Počitelja poručuje: Stidim se!

25 Avgusta
16:57 2017

Stidim se!?

U potpunoj nemoći da sve ove godine nisam ili nismo u stanju da Počitelju, tom tužnom, jednom od najznačajnijih spomenika naše prošlosti, damo koliki-toliki dužni dignitet, dostojanstvo i sveopšte poštovanje, koje zaslužuje i očekuje!

Pogledajte, molim vas – u kakvom je stanju samo jedan od njegovih najljepših i najznačajnijih objekata Šišman Ibrahim-pašina medresa.

image
Teško je sakriti…

Poslije zadnjeg nam rata, nikad restaurirana, danas je u jadnom stanju, srušenih dimnjaka, uništenog olovnog pokrova, prokišnjava i kao takva je deponija, kao što svako može vidjeti, ambalaža svih vrsta, pokvarenih stolica i stolova i čega sve ne!?

Pisao sam i o besmislu i sličnom stanju i drugih važnih objekata u Počitelju i potpunom neimanju vizije i plana – šta sa ovim “BISEROM” kako od strane državnih, pa federalnih vlasti, do na kraju Čapljine, kome ovaj “nesretnik” formalno pripada.

Stidite se, stidio sam se pred mojom uvaženom francuskom gospođom gradonačelnicom Lilla Martine Obry, skretao joj poglede drugdje i na drugo, koja je bila po drugi put moja gošća, jer voli Bosnu i njene ljude, voli Počitelj. Ali je teško toliko toga sakriti!

…Zato, zajedno sa mnom, stidite se SVI koji svojim dužnostima i položajima, svi koji primate plate da učinite što treba, svi ministri do ministara, Dujmovićke, Đape… Gospodinu premijeru Zvizdiću sam govorio i molio ga, zaustavite se jednom s tom kolonom automobila i ličnosti, pa da pogledate i vidite u kom tužnom stanju je ovaj “jebeni Biser” sunčane Hercegovine.

image
ŠIŠMAN IBRAHIM-PAŠINA MEDRESA POČITELJ/

Za čist i umiven Počitelj

Dođite na jedan od tih mnogobrojnih ručkova u Počitelj, bit ćete moji gosti, da vam ukažem i pokažem probleme i očaj ovog srednjovjekovnog gradića, kojim se tako lažno “ponosimo”!?

Sa malo, samo malo ljubavi, brige, organizacije onih kojima je to već dužnost, sa malo novca, poneke investicije, Počitelj bi preko noći mogao da zaposli mnoge svoje ljude u mnogim svojim nesretnim, zapuštenim, nedovršenim objektima, da svi ugledaju i dožive boljitak, koji im može pružiti jedan dovršen, uređen, pretvoren u funkcionalno stanje, iznad svega čist i umiven Počitelj…

Pa na kraju, mogli bi sa pravom da se ponosimo ovim čega se sada stidim!?

Počitelj, 3. 8. 2017.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Dragan
    Dragan 25 Avgusta, 19:38

    Uvazenom Safetu jedna sugestija. Vi koji ste tu u Pocitelju, ako vas zdravlje i snaga sluzi, mogli ste barem to smece pocistiti, ukloniti. Za opravku objekta se potpuno slazem. Srdacan pozdrav uz najbolje zelje da se taj objekat pristojno sredi.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku