hamburger-icon

Kliker.info

BH Blok predstavio 17 kriterija za uspostavu vlasti : ‘CIK dijeli BiH na tri etničke državice’

BH Blok predstavio 17 kriterija za uspostavu vlasti : ‘CIK dijeli BiH na tri etničke državice’

20 Decembra
16:59 2018

Predstavnici BH Bloka istakli su danas na pres-konferenciji u Sarajevu da se Uputstvom Centralne izborne komisije o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH dijeli na tri etničke državice.

Predsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić rekao je da ko god se upusti u realizaciju tog uputstva pristaje na podjelu zemlje, što se može smatrati izdajom Bosne i Hercegovine.

– Uputstvo koje je usvojio CIK je neustavno, a članovi CIK -a su se u nastojanju da ispune naloge, prvenstveno HDZ-a, u svom rješenju vodili trenutnim stanjem u županijskim skupštinama ne vodeći računa ni o popisu iz 2013., iako je u uputstvu uzet kao validan – naveo je Nikšić.

Dodao je da ga čini nesretnim što su Europska komisija i predstavnici Ambasade SAD-a požurili da podrže takvo uputstvo CIK-a, te dodao da je EK bila ta koja je opredijelila SIP da ne dopusti novo brojanje glasačkih listića.

Nikšić je predstavio i 17 kriterija BH Bloka za formiranje vlasti na državnom nivou od kojih se značajan dio odnosi na unaprjeđenje izbornog zakonodavstva (elektronsko glasanje i brojanje glasova), zatim provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava (Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku), popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, uvođenje instituta izvanrednih izbora, te formiranje novih ministarstava na državnom nivou (za europske integracije, za poljoprivredu, za obrazovanje, kulturu i sport).

– Svjesni smo ograničenja, ali smo svjesno išli i s maksimalističkim zahtjevima kako bi konačno stavili u fokus bitne stvari – istakao je Nikšić.

Potpredsjednik DF-a i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Dženan Đonlagić naglasio je da će BH Blok iskoristiti sve pravne mehanizme za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a pred Ustavnim sudom BiH i pred Ustavnim sudom FBiH.

– Uvjereni smo da je pet članova CIK-a koji su izglasali to uputstvo najdirektnije i brutalno prekršilo odredbe Ustava FBiH nepoštivanjem vrlo eksplicitne norme da se koristi popis iz 1991. a ne iz 2013. – kazao je Đonlagić.

Dodao je da smatraju da novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebo biti formiran dok ne bude riješena novonastala ustavno-pravna kriza u FBiH jer bi to dovelo do “mostarizacije” cijele Federacije.

Predsjednik Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Predrag Kojović rekao je da su Kriteriji BH Bloka za formiranje vlasti na državnom nivou vrlo ambiciozan dokument i početak nastajanja nove platforme koja će pozvati sve građane da pokušamo pronaći izlaz iz matrice u kojoj se BiH nalazi već 25 godina.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

– Nadam se da će važnost BH Bloka postati shvaćena tek za dvije ili četiri godine i sve ću učiniti da se u tom periodu promijeni kompletno stanje i da ne bude više koalicija koje će se pravdati matematičkim kombinacijama – kazao je Kojović.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku