hamburger-icon

Kliker.info

Bezobrazno i bezobzirno mi podmeću nešto čemu se već godinama protivim

Bezobrazno i bezobzirno mi podmeću nešto čemu se već godinama protivim

19 Septembra
23:27 2006

Jurčevića je jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH za navodno potpisivanje tog sporazuma prvi okrivio zastupnik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Nešto kasnije saopćenjem za javnost oglasio se i Sulejman Tihić, koji je poručio da je "apsolutno protiv najave takvog sporazuma, budući da to nije u interesu BiH u kojoj je počinjeno najviše zločina". – Ni u snu ne bih potpisao takav sporazum. Svi koji imaju i jedan posto informacija o tome kako ja gledam na procesuiranje predmeta ratnog zločina znaju da sam dušom i srcem za to da se ratni zločini rješavaju tamo gdje su i počinjeni. Na stotinu međunarodnih i domaćih okruglih stolova, seminara, susreta pravnika, govorio sam i govorit ću da se zločincima treba suditi tamo gdje su zločin počinili. Govorio sam to i na svakom susretu koji sam imao s glavnom haškom tužiteljicom Karlom del Ponte. Apelirao sam na domaće političare da sa Zagrebom i Beogradom riješe pitanje ekstradicije ratnih zločinaca…I sada mi neko pokušava podmetnuti krajnje bezobzirno i bezobrazno nešto čemu se godinama već protivim – izjavio je Jurčević.
Pojašnjava da sporazum kakav mu se podmeće da je potpisao, sve i da hoće, "ne može ni parafirati". – Vidite, sporazum o ustupanju predmeta ratnog zločina glavni državni tužilac, sve i da hoće, ne može na svoju ruku potpisati. Tome treba prethoditi politički dogovor. Prisjetite se, prije nego što će Hrvatska potpisati sa Crnom Gorom, a evo sada i sa Srbijom ovaj sporazum, prvi čovjek Vlade u Zagrebu Ivo Sanader imao je razgovore o tome sa crnogorskim i srbijanskim političkim zvaničnicima.  Ponavljam, neko se grubo poigrava istinom o mom potpisu na nekakav sporazum o ustupanju predmeta ratnog zločina Hrvatskoj, odnosno Srbiji. Uvjeren sam da se to ne radi iz dobrih namjera. Žalostan sam zbog toga jer sam ogromnu energiju potrošio govoreći po svijetu da zločinci, koji su ruke okrvavili u BiH, moraju biti privedeni i suđeni u našoj državi – zaključuje Jurčević. Na našu opasku da je državni zastupnik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predl
ožio – mada je njegov prijedlog odbijen – da se "Jurčević hitno pozove na sjednicu Zastupničkog doma kako bi pojasnio šta je potpisao", glavni državni tužilac ističe kako "nema namjeru ni sa kime polemizirati".
– Nije važno, bio Lagumdžija ili neko drugi, ne želim polemizirati s ljudima koji, moram biti do kraja jasan, pojma nemaju šta ja mogu, a šta ne smijem potpisati, a da je sukladno temeljnim zakonskim i ustavnim rješenjima. Kazao sam, sve i da hoću, takav sporazum ja potpisati ne mogu bez prethodne političke suglasnosti iz vrha države BiH. Da ponovim, nema teorije da sam takav sporazum potpisao, a kada bih i morao, nisam siguran da bih to učinio – kategoričan je Jurčević.

(Dnevni avaz)

Potpisao samo Sporazum o razmjeni informacija

– Jedino što sam u formi sporazuma potpisao s kolegama iz Hrvatske i Srbije jeste Sporazum o suradnji i razmjeni informacija o predmetima ratnog zločina. To znači, ukoliko tužiteljstva Srbije i Hrvatske imaju informacije o predmetima ratnog zločina koji se rješavaju u Sarajevu, oni su dužni te informacije ustupiti nama. Isto tako, i mi smo dužni ustupiti informacije, ukoliko ih imamo, o predmetima ratnog zločina koji se rješavaju na sudsko-tužiteljskim tijelima vlasti u Hrvatskoj, odnosno Srbiji – kaže Jurčević.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku