hamburger-icon

Kliker.info

Beskrajno tuľno sjećanje: ‘Bio mi je najmlađi’

Beskrajno tuľno sjećanje: ‘Bio mi je najmlađi’

12 Jula
03:53 2013

Hajde, mili moj, sine moj, pusti se mlina, bit će vremena da majci kafu prineseš. Srećo moja, potrči ovom našom livadom, nek’ ti rosa ta tvoja stopala mala okupa, idi i ne vraćaj se dok je dana. Tako sam mu govorila.

I otiš'o je, uplašen i uplakan, i iz njedara mi otrgnut. Opet vidim njegove stope mokre, što jutarnju rosu u kuću unose, što mi radost donose. Vama, gospodine, govorim, vama, što mi kosti pokazujete. Znam da nisam jedina, ali on je moj jedini. Sine moj, zdrava i lijepa sam te rodila, sa tom crnom kosom i kovrdľama, i punu godinu te njedrima svojim hranila. Bio mi je najmlađi.

Gledam, a očiju nemam, gledam te dvije kosti na drvenom tabutu, prije nego ih plahtom zelenom prekriju. Sine moj, jedna ti ruka i jedna noga u tabutu leľe. Vama, gospodine, govorim, vama, što mi kosti pokazujete. Znam da nisam jedina, ali on je moj jedini. Sine moj, a zdrava i lijepa sam te rodila, sa tom crnom kosom i kovrdľama, i punu godinu te njedrima svojim hranila. Bio mi je najmlađi.

 Hvala ti, milostivi Boľe, da makar kosti grlim, da znam u mezar koji da gledam, i da mu ime na nišanu drhtavom rukom dodirnem.

Sine moj, sad si tu, pored majke svoje. Dočekah da te opet pustim na livadu rosnu, da usniš pod kamenom bijelim, među braćom i sestrama svojim.

Vama, gospodine, govorim, vama, što mi kosti pokazujete. Znam da nisam jedina, ali on je moj jedini.

Sine moj, zdrava i lijepa sam te rodila, sa tom crnom kosom i kovrdľama, i punu godinu te njedrima svojim hranila. Bio mi je najmlađi.   Kerim Iković (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku