hamburger-icon

Kliker.info

Besim Spahić : Senader, Mišković i Janša su „male mace“ za naših makar pedesetak Senadera

Besim Spahić : Senader, Mišković i Janša su „male mace“ za naših makar pedesetak Senadera

14 Februara
15:34 2014

besim1Još koncem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća sam najdobronamjernije upozoravao na dilentatizam tadašnjih političara, te nizom tekstova i koz par knjiga, prije, tokom i poslije rata o kontinuitetu srpske i hrvatske politike da “rasture” i podijele BiH, te o nesposobnosti (političko-državotvornoj nezrelosti) muslimansko-bošnjačke “minder” politike da shvati primarno njihovu odgovornost u krucijalnom cilju; a to je održanje kontinuiteta DRŽAVE Bosne i Hercegovine, kao REPUBLIKE i države svih njenih (ničim podijeljenih?!) GRAĐANA.

Piše : Prof. dr. Besim Spahić (Za Kliker,.info)

Mnogi su zaboravili vajne izjave političkog analfabeta Muhameda Čengića tipa “ako Bog da, od ponedjeljka imate pravnu državu”, te za Republiku Bosnu i Hercegovinu još razorniju javno izrećenu misao: “Srbi imaju Srbiju i Beograd, Hrvati Hrvatsku i Zagreb (kao, oni će otići sami u svoje matične domovine), a mi, „šućur Alahu, imamoTursku”. Ali i Alijino: „Nama ne trebaju stručnjaci, lahko ćemo mi za stručnjake. Nama trebaju ljudi odani našoj ideji“, mislio je naravno samo na tadašnje Muslimane, koje je Islamskom deklaracijom („iz koncept „islamizacije muslimana“ i šikaniranje i obespravljivanje „isfrustriranih kopiladi iz mješovitih brakova“) koncem sedamdesetih godina XX stoljeća svrstao u „islamsku naciju od i Indokine do peloponeza“.

I evo vidite: Republike BiH, koja je jedina i bila priznata u UN 1992., a na čelu koje je bio Rijaset-SDA predsjednik samo Muslimana, više nema. To je danas samo apstraktni pojam i desetak posto privida jedinstvene države, a sa DRŽAVOTVORNIM prefiksima imamo DVIJE DRŽAVE; REPUBLIKU srpsku i FEDERACIJU BiH, dok ova nekoherentna cjelina koja svoj suverenitet temelji na tzv. „tri konstitutivna (Constitution-Ustav) naroda“ i na politički obespravljenim OSTALIM (multietničkih i multikonfesionalnim „kopiladima“ koji su neustavni) i nacionalnim manjinama (što potvrđuje primjer Sejdić-Finci, a o Albancima, Crnogorcima i drugim da i ne govorimo).

Pljačkanje i unutarnja (interetnička) segregacija se pokrivala vjerom-nacijom, što je do danas za sva tri kobajagi različita naroda, nacije sa navodno tri različita jezika, bivalo i jeste definirano kao „vitalni nacionalni interes“ (rezultata čitaj doslovno kao osamdesetak anonimnih milionera i petnaestak milijardera). A sve se sastojao u tome da Srbe pljačkaju srpski nacionalni oci, Hrvate hrvatski, Bošnjake bošnjački. Ostale i nacionalne manjine su pljačkali i opljačkali svi. Na krvi i stradanju nevinih građana su stvorena tri „pašaluka“, u kojima se oko 200 registriranih stranaka bore ko će biti vodeći lider “svoga naroda”, a to znači ko će imati primat u nepotizmu i daljem pljačkanju društvene i državne imovine. Opijeni gramzivošću i ličnom probitačnošću, te probitačnošću svojih povlaštenih rođaka i djece stranačkih kolega iz piramidalne stranačke vrhuške, svi su u potpunosti zaboravili DRŽAVU i NAROD, koji su tobože tako brižno štitili i koji im uzastopno na izborima ukazuje povjerenje.

Prije ili poslije, a zbog supremacije centrifugalne strankokratske oligarhije na račun cjelovite (centripetalnop izgrađene) PRAVNE  (ne „od ponedjeljka“, već za dvadeset četiri propale godine) države moralo je doći do ovoga za sada još uvijek umjerenog bunta. Mislim da je ovo samo uvod u veće nerede. “Sit gladnom ne vjeruje”, a gladan jest i biće spreman na sve. Niko ne smije biti siguran ni za sebe, ni za (posebno pljačkom stečenu) svoju imovinu. Nemoguće je išta konstruktivno ponuditi za kratko vrijeme. Ništa tako brzo ne mogu promijeniti ni oktobarski, a još manje (sedam mjeseci prije redovnih?!) prijevremeni izbori Ostavke ne znače ništa, jer se ne zna procedura imenovanja privremenih vlada. Ionako slabo funkcioniranje države i njenih institucija će biti još slabije ili nikakvo. I šta bi te eventualne ekspertske vlade mogle za kratko vrijeme promijeniti od onoga što je više od dvije decenije uništeno???!

Vrlo lako bi moglo doći do još veće i još brutalnije eskalacije narodnog bunta. Do sada je sve skupa i u svim gradovima BiH na ulice izašlo cca petnaestak do dvedesetak hiljada ljudi. A možete zamisliti kada ih (osim 500.000 nezaposlenih i još toliko na svim poljima i u svim domenima obepravljenih) bude na stotine hiljada i kad vlastodršci na svim nivoima počnu davati ostavke, odnosno kada oni narede policiji da „ukroti“ svoja biračka nacionalna stada, što će opet biti definisano „vitalnim nacionalnim interesom“.

Ovo je najbolji pokazatelj da ovako konstituirana BiH, trojno okupirana iznutra hobotnicama kriminogene stranačke nacio-vjerske oligarhije, a bez iole samoreproduktivne ekonomije, ne može i neće moći dugo funkcionisati. Čak i da se raspadne po nacionalnim i vjerskim šavovima, nikome ni od konstitutivnih i nekonstitutivnih neće biti ništa bolje. Biće svima još puno gore. Osim donacija, jeftine trojne rasprodaje domaćih resursa „svojim“ mecenama iz vana, te kredita MMF-a za plaće neodgovoranih i nemoralnih funkcionera i „krpljenje“ budžeta, ja do danas nisam vidio niti jedan DOMAĆI valjan projekat izgradnje Zemlje BiH kao države, isto kao ni entiteta i županija/kantona. Srbima će pomoći Srbija, Hrvatima Hrvatska, a Bošnjacima za Silajdžićevog vakta, Kuvait, a za Bakirovog, Turska, kojoj je njegov „rahmetli Babo ostavio Bosnu u amanet“, što je, osim Bakira, spomenuo i potvrdio i Erdogan….

I evo vidimo, „Tata“ Vučić odmah zove posvađanu dječicu „Dodu“ i „Bosu“ da se pomire, jer je „za budućnost Srbije od kapitalnog značaja stabilnost Republike srpske“. Nakon Karamarkovog stranačkog posjeta zaštitnicima Hrvata u Mostaru i davanja instrukcija kako iz Zagreba od iste stranačke politike spasiti prepolovljeni hrvatski korpus u BiH, evo i drugog tate (SDP-ovca), koji onako drugarski ulijeće u susjednu državu i razgovara ( ne sa stranačikm kolegom Lagumdžijom) isključivo sa dva HDZ-a. Kamo sreće da imamo i tri, pa bi i Hrvatima u BiH  (kao i Bošnjacima sa dva SDA-a) bilo daleko bolje. A bogami i „ATA“ Dautoglu odmah dođe da umanji Bakirov strah, javno pokazan na nedavnom (katastrofalnom) nastupu na FTV u nedjelju. Jer nam je objasnio da je bh ekonomija (Nacionalna ekonomija BiH) u tržnim centrima, koji (od 500.000 nezaposlenih) zapošljavaju i po dvjestotinjak ljudi. Ali ko će i za koje pare kupovati u njima, ukoliko nisu planirani da će ih prije ili poslije nezaposleni, gladni i poniženi morati pljačakti. Narod se najviše nasekirao što Bakir skromno živi u svojoj kući i sa autom koje dijeli sa ženom. Još je žalije građanima što „Zara“ neće u sređenu BiH državu…

Kako djeluju policijske strukture, najbolje pokazuju izjave resornog Ministra i početak ostavki najviših struktura. A tzv. Međunarona zajednica sa Inckom na čelu, dade neki mig da će nas spasiti austrijski vojnici u Evropskim trupama, pa ga neko demantira, pa se ušuti. Kamo sreće da ovo i nadolazeće eskaliranje nezadovoljstva ubogih, prevarenih, poniženih, besperspektivnih u „umirućoj“ Domovini BiH, MZ poduzme potpunu rekonstrukciju i normaliziranje državice od (obućenih u Daytonsku luđačku košulju) 3,5 miliona živućih u njoj. Ali ako to pokrene (po zadatku „ništa neradeći“ Incko, možda će se odmah usprotiviti evropski Sorensen i sve tako, do u nedogled „palestinizacije BiH“, ali Boga mi, sve više na klasnoj, a ne nacio-vjerskoj i rasnoj osnovi.

Ovo moje sumarno viđenje ne znači ništa, jer već deceniju, dvije govorim i upozoravam na izreku „oprosti im Bože nit’ znaju šta rade, niti šta govore“, a još manje čime će to rezultirati. A stara perzijska izreka kaže: „Boj se posljedica onoga što loše i neznalački radiš“, a još više onoga što ne radiš, a MORAO bi zbog budućih generacija da radiš“.

No, ima tu još organiziranih, ali do sada u rušenju BiH neiskorištenih  subjekata, koji će iskoristiti OBJEKTIVNO nezadovoljstvo građana, koji su mazohistički sve ovo i predugo trpili i još uvijek trpe. Bez DRŽAVE BiH, kao DOMOVINE svih njenih građana i samoreproduktivne ekonomije, nema nikakve dobre budućnosti nikome od nas. Ostaćemo kao „repa bez korijena“ i kao vječiti katalizator rješavanja problema naših vanjskih mecena i centara svjetske moći, a sve preko grabežljhivih domaćih izdajnika i institucija BiH na svim njenim nivoima, koje svima njima služe, a ne svome narodu zbog kojega svaka država i postoji. Čulo se i mišljenja da će se ionako sve države rušiti, pa šta ako mi u tome prednjačimo.

Jer kada bi BiH bila istinski pravna država (koju posebno „poglavice naroda“ i milio-milijarderi ne žele) nikada ne bismo imali devedesetak anonimnih multimilionera i petnaestak milijardera. To sigurno nisu oni na ulicama, kao ni ljepioci plakata i pekači kave, kafe i kahve svojim nacionalnim bogatunima. Ali i ti novopečeni tajkuni i bogatuni treba da se podobro boje daljeg razvoja događanja naroda u cijeloj BiH. Senader, Mišković i Janša su „male mace“ za naših makar pedesetak Senadera. Neka ne misle da će lumpenproleter Mujo ratovati protiv lumpenproletera Jove, Ante i OSTALOG??!!

Možda i ne znaju da u globalnom svijetu i globalnim nadzorom nad njima i njihovim financijskim transakcijama nemaju gdje pobjeći. I oni koji su ih iz vana iskoristili znaju koji su to lupeži i odreći će ih se, kao što su se odrekli i prethodno isluženih lutaka na koncu sa užeg bh okruženja !!!???….No, možda po onoj narodnoj „svako zlo, za neko dobro“ stvarno okrene „na hair i na dobro“, ali samo uz pomoć MZ i EU, ukoliko to njima i njihovim platiocima odgovara…Daj Bože!!!

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku