hamburger-icon

Kliker.info

Bertrandu Tavernieru Zlatni lav za životno djelo

Bertrandu Tavernieru Zlatni lav za životno djelo

11 Marta
04:44 2015

tavernier11Francuskom režiseru Bertrandu Tavernieru bit će dodijeljen Zlatni lav za životno djelo na ovogodišnjem  Filmskom festival u Veneciji , saopćili su organizatori.Kako prenosi agencija AFP, 73-godišnjem sineasti nagrada će biti uručena na filmskoj smotri koja će trajati od 2. do 12. septembra.

Tavernier je u 40 godina dugoj karijeri snimio više od 30 filmova, među kojima su najpoznatiji „Oko ponoći“ (1986) i „Nedjelja na selu“ (1983), a pored režije bavio se i glumom i pisanjem scenarija.„Tavernier je kompletan autor, instinktivno antikonformist i hrabro eklektičan. Također je i centralna figura francuske produkcije filma“, rekao je direktor festivala Alberto Barbera, obrazlažući svoj izbor.

Zaboravljeni ili podcijenjeni filmovi

Dodao je kako je francuski režiser i kritičar koji je posvećen „otkrivanju i novim pristupima nepoznatim umjetnicima“.Nagrađeni Francuz će, u skladu sa Barberinom klasifikacijom njegovog rada, biti i gostujući direktor klasičnog dijela Filmskog festivala u Veniciji, a ova sekcija je posvećena zaboravljenim ili podcijenjenim filmskom postignućima.Tavernier je dobitnik brojnih nagrada – BAFTA, Zlatni medved Berlinalea, Zlatna palma Kana, nagrada Cezar (francuski Oskar), koju je osvajao u četiri navrata i nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku