hamburger-icon

Kliker.info

Berlin predstavlja ‘Hrabrost slobode’ : Četvrt vijeka od pada Berlinskog zida

Berlin predstavlja ‘Hrabrost slobode’ : Četvrt vijeka od pada Berlinskog zida

09 Novembra
09:16 2014

berlinzid2Njemačka  danas  obilježava 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, događaja koji je promijenio tok historije ne samo Njemačke nego i čitavog Starog kontinenta.Centralna svečanost bit će održana u glavnom gradu. Očekuje se dolazak blizu dva miliona gostiju. Program koji će predstaviti, Berlin je nazvao „Hrabrost slobode”.Priča o Berlinu je priča o Evropi nakon Drugog svjetskog rata, razorenoj i podijeljenoj, ali najviše je to priča o ljudima koji su nakon pada Zida uspjeli prevazići podjele, javila je iz Berlina reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Svečanost u Berlinu

“Niko nema namjeru podići zid!”, riječi su koje je u junu 1961. na konferenciji za štampu izgovorio tadašnji predsjednik Državnog vijeća Njemačke Demokratske Republike, Walter Ulbricht.Te su riječi ušle u historiju kao jedna od najvećih laži koje je ikada javno izgovorio jedan političar, jer su samo  nekoliko sedmica kasnije, u ranu zoru 13. augusta, zaposlenici “Narodne policije” DDR-a počeli podizati barikadu od bodljikave žice između tadašnjeg sovjetskog dijela Berlina i savezničkih zona – američke, britanske i francuske.Nekoliko dana kasnije, pod zaštitom policije započelo je i zidanje Berlinskog zida, koji je sve do 9. novembra  1989. razdvajao područje Zapadnog Berlina od ostatka Njemačke Demokratske Republike.Ovim potezom vodstvo DDR-a zapravo je priznalo svojevrsnu kapitulaciju svoga društvenog uređenja uprkos onog koje je vladalo u zoni “neprijatelja” na Zapadu.

U smjeru zapada otišlo više od 3,5 miliona ljudi

Od završetka Drugog svjetskog rata do početka šezdesetih godina prošlog vijeka DDR je u smjeru Zapada napustilo više od 3,5 miliona građana i to uglavnom mladih i dobro obrazovanih.Ionako krhkoj istočnonjemačkoj privredi prijetio je kolaps zbog odljeva radne snage.Zbog toga  se vrh DDR-a sredinom 1961. odlučio na potpuno zatvaranje granica.Gradnjom Zida egzodus Nijemaca s Istoka na Zapad nije prestao, ali se drastično usporio, a Berlinski zid je od početne barikade od bodljikave žice i protutenkovskih prepreka tokom godina prerastao u nekoliko desetaka metara širok granični pojas, čuvan vatrenim oružjem koje se aktiviralo automatski.

Godišnjica pada Zida prilika je i podsjetiti na žrtve koje su izgubile život pokušavajući preći na Zapad. Naučni projekat “Hronika zida” Historijskog instituta u Potsdamu i Saveznog ureda za političko obrazovanje polazi od toga da je na samom Berlinskom zidu, dugom 155 kilomeatra pri pokušaju bijega u Zapadni Berlin poginulo 136 osoba.Ukupan broj žrtava na “njemačko-njemačkoj“ granici se procjenjuje na 872 ljudi.Pad Berlinskog zida i danas je predmet mnogih legendi, a ostaci Zida danas privlače milione turista iz cijelog svijeta. (Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku