hamburger-icon

Kliker.info

Beogradski Danas tvrdi : Srbija će tražiti da Rusija uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a !

Beogradski Danas tvrdi : Srbija će tražiti da Rusija uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a !

23 Juna
08:25 2015

SrebrenicaDR1Rezolucija o Srebrenici koju je Velika Britanija, uz asistenciju Sjedinjenih Američkih Država i Holandije, pripremila za usvajanje u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uoči obilježavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici, 11. jula, najvjerovatnije se neće naći u proceduri glasanja, tvrde za  Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije. Takođe, Danasu je u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku  rečeno da nije izvjesno da će se o rezoluciji izjašnjavati Savjet bezbjednosti.

“Uporno plasiranje jedne rezolucije čiji tekst u prethodnim konsultacijama nailazi na otpore često ne bude ni stavljen na glasanje”, rekli su za Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

Kako je Danasu rečeno u UN, neizvjesno je da li će se rezolucija naći pred Savjetom bezbjednosti ili Generalnom skupštinom.

“Dokumente koje usvoji SB imaju obavezujuću snagu za zemlje članice Ujedinjenih nacija za razliku od onih koje usvoji Generalna skupština”, objašnjeno je našem listu u UN.

Međutim, diplomatski izvori iz Vlade Srbije tvrde za Danas da, ukoliko se rezolucija ne pojavi pred SB UN, to ne znači da će se naći u Generalnoj skupštini na usvajanje.

“Ne znači uopšte da će se ići na GS UN. Pripreme za to su još teže od SB UN. Treba imati u vidu da Velika Britanija nije, kao bivša država kolonizator, nimalo omiljena na UN sceni”, tvrde sagovornici Danasa.

Oni napominju da je Srbija već neformalno tražila od Rusije da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće i formalan zahtjev ministarstvu spoljnih Ruske Federacije da stavi veto na rezoluciju o srebreničkom genocidu u SB UN, tvrde za Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

U tom dopisu koji će Ministarstvo spoljnih poslova uputiti Rusiji biće razložen stav srpske vlade o protivljenju usvajanju rezolucije o Srebrenici, uz konstataciju da takav dokument ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu. Uz to, tvrde Danasovi sagovornici, biće zatraženo da Rusija uloži veto u SB UN.

Upitani da li su onda istiniti navodi pojedinih beogradskih listova o tome da Rusija ima spisak uslova koji bi u tom slučaju bili ispostavljeni Srbiji, sagovornici Danasa upućeni u događaje i namjere državnog vrha u vezi sa srebreničkom rezolucijom to demantuju. Oni tvrde da bi Rusija svakako uložila veto na taj dokument jer se principijelno protivi “takvoj politici EU i SAD”.

Prema njihovim riječima, ni Kina, država članica Savjeta bezbjednosti UN, nema pozitivno mišljenje o tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu. Međutim, kako kažu, neće biti potrebe da i oni reaguju jer je zbog protivljenja Rusije već prilično jasna situacija da rezolucija ne može da prođe SB UN.

Podsjetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija protivi tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu, uz isticanje da Srbiju niko nije ni pitao za mišljenje. On je, međutim, na konferenciji za novinare krajem prošle nedjelje rekao da Srbija nije tražila veto od Rusije, ne precizirajući da li će to ipak učiniti. Pojedini mediji spekulišu da je prije obraćanja novinarima, Vučić na sjednici Vlade Srbije tražio od ministara pojedinačno da kažu da li se slažu sa rezolucijom o Srebrenici. Dok pojedini izvori tvrde da je neslaganje bilo jednoglasno, dotle se u medijima pojavljuje spekulacija da su tri člana Vlade podržali rezoluciju.

(Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku