hamburger-icon

Kliker.info

Beogradski Danas : Silajdžić uslovio dolazak u Beograd posjetom Iliji Jurišiću

Beogradski Danas : Silajdžić uslovio dolazak u Beograd posjetom Iliji Jurišiću

26 Maja
04:12 2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić doći će u Beograd tek kada mu bude omogućeno da posjeti Iliju Jurišića, osuđenog na 12 godina zbog komandne odgovornosti za zločin nad "tuzlanskom kolonom", saznaje saznaje Danas iz izvora bliskih vlastima u Sarajevu.  Silajdžićev savjetnik za pravna pitanja Damir Arnaut nije želio da komentariše ova saznanja, već je rekao da će se "posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH realizovati kada se osigura identičan program koji je bio dogovoren i potvrđen za 25. maj". Podsjetimo, Haris Silajdžić je u Beograd trebalo da doputuje danas, na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, ali je ujutru otkazao dolazak zbog "kvara na motoru" aviona na njujorškom aerodromu, saopštio je njegov kabinet. Ministarstvo pravde danas je, kako je rečeno, iz bezbjednosnih razloga obustavilo posjete svim zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu, gdje se inače Jurišić nalazi, i u Kazneno-popravnom zavodu Zabela u Požarevcu. Posete su obustavljene do petka, saopštila je Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde. Kako se u saopštenju Ministarstva dodaje, posjete su dozvoljene jedino advokatima pritvorenika i osuđenika na izdržavanju kazne, u skladu sa odredbama akta o kućnom redu.

Prema saznanjima, Ambasada BiH u Beogradu danas je poslala zvanično pismo Ministarstvu pravde Srbije u kojem je zamolila za informaciju zbog čega je donijeta odluka o zabrani posjeta pritvorenicima i osuđenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu i KPZ u Požarevcu, kao i da li se ta zabrana odnosi i na Silajdžićevu posetu Iliji Jurišiću. Kako se u tom dopisu navodi, Haris Silajdžić je za obilazak Jurišića dobio odobrenje Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, 21. maja 2010. godine. Ambasada je zamolila Ministarstvo za "hitan odgovor" i da očekuje da se Silajdžićeva posjeta realizuje u četvrtak 27. maja. Takođe, Ambasada BiH je zamolila da se "razmotri eventualna mogućnost" da Ilija Jurišić bude izmješten iz Okružnog zatvora "na neku drugu lokaciju" kako bi se posjeta mogla realizovati. Tokom dana pojavile su se brojne spekulacije o razlozima obustave posjete zatvorenicima, pogotovo jer niko iz institucija nije želio da navede konkretne razloge.Sagovornici iz Sarajeva, koji su zahtjevali anonimnost, tvrde da je njemu u petak 21. maja stiglo "pisano odobrenje da posjeti Jurišića" i ističu da je saopštenje Ministarstva pravde o obustavljanju svih posjeta "objavljeno ujutru, na dan njegovog dolaska u Srbiju". "Mogli su obavijestiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dan prije nego što je trebalo da doputuje u Beograd o zabrani posjete zatvoru, a ne da to čine na dan dolaska", poručuju sagovornici.

Kako se saznaje iz istih izvora, bosanskohercegovačkim vlastima javio se državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i rekao da odgovor na pismo Ambasade može poslati tek sutra, s obzirom da je ministarka pravde Snežana Malović na službenom putu. Podsjetimo, Haris Silajdžić je u srpsku prestonicu trebalo da doputuje iz Njujorka, gdje boravi povodom jučer završenog zasjedanja savjeta bezbjednosti UN. Kako se saznaje iz izvora bliskih Silajdžićevom kabinetu, on do danas popodne nije krenuo iz Njujorka, Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, let kojim je trebalo da otputuje za Minhen, a potom nastavi prema Beogradu, otkazan je zbog kvara motora na avionu. U Kabinetu predsjednika Srbije potvrdili su da ih je Silajdžićev protokol obavijestio o otkazivanju leta i da se sada traži novi termin. Kako je najavljeno, predsjednik Srbije Tadić boraviće sutra u Gracu, u Austriji, gdje će se sastati s predsjednikom Vlade pokrajine Štajerske Francom Vovesom, a govoriće i na simpozijumu Štajerske banke na temu "Srbija kao ključna država za evropsku integraciju zapadnog Balkana".Silajdžić je u Beogradu trebalo da razgovara s predsjednikom Tadićem, kao i sa bošnjačkim ministrima u Vladi Srbije Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem. Poziv bošnjačkom članu Predsjedništva BiH da posjeti glavni grad Srbije uslijedio je nakon Istanbulske deklaracije, koju su 24. aprila potpisali Tadić, Silajdžić i predsjednik Turske Abdulah Gul.

Haris Silajdžić je rekao u intervju, dan prije otkazivanja posjete, da dolazi u Beograd jer se Srbija izvinila Bosni i Hercegovini činom usvajanja Deklaracije o Srebrenici. S obzirom da su se u dijelu javnosti istog trenutka po objavljivajnu vijesti o otkazivanju posjete Harisa Silajdžića pojavile spekulacije da je riječ o razlozima skrivene, političke prirode, a ne o kvaru na motoru aviona.Lufthanzin let "LH 413" na relaciji Njujork – Minhen, kojim je trebalo da putuje Silajdžić, kasnio je pri polasku 134 minuta zbog kvara, rečeno je u direkciji tog njemačkog avioprevoznika. Prema podacima ove kompanije, avion s aerodroma Njuark Liberti Internešnal (udaljen 20-25 kilometara od Menhetna) trebalo je da poleti u 20.51 po njujorškom vremenu i da stigne u Minhen juče u 10.10 po srednjoevropskom vremenu. Umjesto toga, avion je sletio na minhenški aerodrom Franc Jozef Štraus u 12.24, što je kašnjenje od 134 minuta. Tip aviona Airbus A340-600 do sada nije imao nijednu nesreću s fatalnim ishodom, ali je bilo nekoliko incidenata u kojima su letelice potpuno uništene ili otpisane za dalje korišćenje.S druge strane, u Beogradu se spekuliše da je jedan od mogućih razloga obustave posjeta taj da bi se spriječili mogući protesti u tim zatvorima, nakon što je krajem prošle nedjelje zabilježen jedan takav događaj u Novom Sadu. Tada su se pojavile informacije i o protestima u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i Nišu. Takođe, kao razlog zabrane posjeta se navodi i eventualno prebacivanje osuđenika za organizovani kriminal i ratne zločine iz Okružnog zatvora u Beogradu u novi zatvor u okviru Zabele tzv. Srpski Alkatraz, odnosno "zatvor u zatvoru". Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su demantovali ove razloge.  (Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku